lørdag 19. april 2014

Hornborgarsjøen

Første helga i april dro vi sørover til Hornborgarsjøen i Sverige. Ved denne legendariske fuglesjøen har tranene samlet seg til vårfest i årevis, men jeg har aldri vært på besøk her tidligere - Selv om etternavnet mitt selvfølgelig burde ha ført meg hit.
Hornborgarsjøen ligger midt mellom de store innsjøene Vännern og Vättern i Sør-Sverige. Hit kommer fuglene for å ta en siste rast i trekket før de sprer seg ut i den nordiske naturen.


Tranene har samlet seg her i mange hundre år. Det var jordbruksvirksomheten i området som gjorde at fuglene kunne ha et skikkelig etegilde akkurat her. I tillegg byr sjøen på en sikker soveplass til alle disse fuglene.De siste 30 årene har tranene fått servert mat av Naturvardsverket. 100.000 tonn korn går med til foring av fuglene ved Hornborgarsjøen bare i år. Dette blir gjort for å unngå at fuglene skal trampe ned marken til bøndene i nærheten, men også for å opprettholde det som har blitt en atraksjon. I løpet av våren kommer det flere mennesker enn traner til sjøen.


For vår del gjorde vi turen billigst og enklest mulig, vi sov i telt ved tranedansen - og vi lagde middag på primus. Veldig greit å våkne opp med fotomotivene rett utenfor soveposen, spesielt når man må opp så tidlig som i fem-tida på morgenen for å få med seg at fuglene kommer inn.


Som dere ser ut av bildene så var lysforholdene så som så under vårt tre dager lange opphold ved Hornborgarsjøen. Noen bilder bir det jo likvel, når man utnytter de rådende forholdene.

Dessuten er jo Hornborgarsjøen så mye mer enn traner. Dette er rett og slett en fuglelokalitet i superklassen, med fotomotiver i hver eneste vik.

Underveis på turen leser vi også av ganske mange fargeringer på traner. Alle disse kommer fra Trøndelag, og det har sammenheng med at de som har drevet på med dette merkeprosjektet, stort sett er trøndere.

Merkingen og avlesning av ringer har gitt mye kunnskap om tranene. Nå vet vi at «våre» traner overvintrer på de andalusiske høyslettene sør for Madrid i Spania. Vi vet også at de har stopp ved innsjøer både ved Berlin og Paris i løpet av trekket. Til slutt samles de til vårfest i Sør-Sverige, før de drar parvis ut i naturen vår.


I løpet av noen tiår har antallet traner som deltar på denne festen, økt kraftig. På 1980-tallet skjedde en markert endring. Da sluttet fuglene å overvintre i Marokko i Nord-Afrika og flyttet overvintringsområdet over til Spania. Der fikk de være i fred.

I tillegg har fôringen ved Hornborgarsjøen vært positiv for tranene. De er i bedre form og mer vant til folk. De er ikke lenger så sky som de en gang var.

3 kommentarer:

 1. Så flott! Så artig å få oppleve slike ting.

  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 2. Fina bilder du fick med dig hem Kjartan!!!
  Må väl / Kenny

  SvarSlett
 3. Trevligt att du varit i Sverige. Jag har ännu inte varit där men det blir väl. Smart att tälta och vara på första parkett. Mycket fina bilder!
  M/

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan