tirsdag 18. september 2012

Verdens minste

I den øverste delen av Namsen lever en unik fisk, en laks som aldri går ut i sjøen. Småblanken lever hele sitt liv i elva, og gjennom 10.000 år har den tilpasset seg dette. De magre forholdene har ført til at den er verdens minste laks.


På bildet ser du en hunnlaks som har gytt i fjor. Den er trolig mellom fem og sju år gammel. Hos vanlig antlantisk laks ville denne ha vært over 10 kilo, men denne namsblanken veier bare 200 gram. Noe slikt finner du ingen andre steder i verden.


Jeg har jobbet litt med namsblanken de siste dagene, eksperter mener nemlig at den går sterkt tilbake. Demed har ei ny kraftutbygging i leveområdene blitt nokså omdiskutert. På bildet under ser du den vakre Trongfossen, den siste store fossen i Namsen som ennå ikke er utbygd.


Nå vil Nord-Trøndelag e-verk temme denne fossen også, for å ta ut over 110 Gvh. Kraft trenger vi, og da blir naturen som på bildet under. 


Dette er Aunfoss i Namsen, og slik ser fossene ut. Livsnerven som renner gjennom Namdalen har virkelig fått merke vasskraftutbygginga. Nå er det myndighetene som igjen skal bestemme hva som er viktigst, kraft eller natur. Tida for de store vasskraftutbyggingene er ikke over.


Se innslaget og nettartikkelen om småblanken og Trongfossen ved å klikke på denne linken.

7 kommentarer:

 1. Interessant lesning - jeg kjente bare til innlandslaksen i Byglandsfjorden.

  Men det er kanskje vanskelig å mobilisere den harde kjernen av laksefiskere mot utbygging hvis den truede fisken ikke blir større enn 200 gram.

  God undervannsbilder, forresten - akvarium eller elv?

  SvarSlett
 2. Ja, Knut-Sverre, men oppdrettsnæringa kan kanskje være mer interessert? 2000 generasjoner med tilpasning til laber næring kan jo ha gitt noen gener som er verd å ta vare på? Bildene er tatt i medbragt akvarium.

  SvarSlett
 3. Hei Kjartan.
  Så det lille innslaget dere hadde som ligger på NRK. Trodde jeg viste en del om Namsen og laksen der:) Selv om jeg selv riktignok er ute etter de litt større artsfrendene til denne lille krabaten, var det en interesant historie.
  Vi er forpliktet til å ta vare på mangfoldet, og jeg håper reportasjer som denne kan være med å bidra til at man i enkelte tilfeller kan se forbi penger og profitt, til fordel for et naturlig mangfold.
  Selv om Småblanken i Namsen ikke er noen matfisk, kommer jeg likevel til å tenke på et sitat fra en gammel indianerhøvding som er jeg syns beskriver naturens, i mange tilfeller, håpløse kamp mot det globale pengemaskineriet.

  " Ikke før den siste fisk er fisket, ikke før det siste tre er hugget og ikke før den siste vanndråpe er forgiftet, ikke før da skjønner det rike mann at penger ikke kan spises."

  SvarSlett
 4. Intressant att läsa. Hoppas man tänker på naturen.

  SvarSlett
 5. Historien er trist, bildene fine !!

  SvarSlett
 6. Wonderful photographs, admiring such views is giving much joy. I am greeting

  SvarSlett
 7. Korr kult! Æ hadd jo presentasjon om Namsblanken og trongfossen og vannkraftverk på skolen idag ^^

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan