søndag 17. oktober 2010

Små diamanter

Den har et vakkert og beskrivende navn soldoggen. Selv etter varme sensommerdager står den der og reflekter kveldssola i det som ligner på doggdråper. Det er som om 10.000 vis av små diamanter sitter fast på planten, men det er en farlig skjønnhet som står der i myra.


For det er altså ikke dogg som henger der og lokker tørste insekter til seg, det er et seigt, slimete sukkervann. Soldoggen er kjøttetende og dråpene har en høyst nyttig funksjon. De kleber matnyttig "vilt" fast i fella. Ettersom planten vokser på næringsfattige myrer så trenger den næringsstoff fra insektene den fanger. Nok en utrolig tilpassning å undre seg over i naturen vår.


Vi har tre typer soldogg i Norge, den som er avbildet her heter smalsoldogg. Den finner du ofte i utkanten av små tjønner, pytter og våte hull i myra.


Når en flue er fanget i slimet, og sparker for å komme løs, starter den selv fangstprosessen. Insektet gir stimuli til planten som etterhvert bøyer hele bladet omkring fangsten og skiller ut stoffene som løser opp kjøttet. Vi skal vel være glad for at disse plantene er små.


Bildene er tatt både i ekte kveldssol og i studio med mørk bakgrunn, det er også brukt multieksponeringer i kameraet.

6 kommentarer:

 1. Virkelig en fasinerende plante dette. Tok selv noen bilder av den for første gang i sommer, men ble langt ifra så bra som det du presenterer her.

  Virkelig flott, der bilde nr.3 med refleksjonene, og bilde nr.4 med flua er favoritter.

  Ha en fin søndagskveld Kjartan.

  Knut Børge

  SvarSlett
 2. Parecen seres de otro planeta esas raras especies muy bueno!!

  SvarSlett
 3. Hei Kjartan.
  Har fulgt bloggen din noen måneder og må si det er en glede å både lese og se innholdet. Som biolog er det spesielt kjekt å lese om de småfakta som du deler om arter og biotoper i motivene dine. Gleder meg til fortsettelsen.

  SvarSlett
 4. Jeg liker bildene, Kjartan. Spesielt det første er godt med sine farger og det gode lyset. Ellers er det en evig fascinerende plante som jeg alltid har likt. Den er rett og slett rå!

  SvarSlett
 5. Godt å lese tilbakemeldinger på bloggen. Takk!

  Bildene er vel ett skritt på vegen mot noe. Føler ikke at jeg er ferdig med soldoggen for den er både spennende og vakker. Har brukt noen timer på denne ved forskjellige anledninger nå. Det er morsomt å sette seg et mål om å jobbe frem noe av en så vanlig plante, og jo mer jeg prøver jo flere ideer dukker det opp.

  Målet er ei side i ei bok som skal ut før jul i 2012.

  SvarSlett
 6. Fine bilder på "ikke vegan planten", liker tredje bildet mest, synd bare at boucen er litt kantig, ellers fint!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan