torsdag 25. mars 2010

Tips til fuglefoto

Det er tid for å lage og henge opp fuglekasser, det gir deg muligheter til å se, studere og fotografere fuglene i mai/juni. Denne uka har jeg skrudd sammen noen kasser i garasjen, og mest spennende synes jeg det er å få hengt ut noen spurveuglekasser denne våren. Spurveugla tar gjerne i bruk stærkasser, og til og med perleuglekasser, til hamstring av mus om vinteren. Den minste ugla er imidlertid langt mer kresen når den skal velge hekkeplass. Det må et noe spesielt frontstykke til for at vi skal ha en bra sjanse på suksess.


Det viktigste med fuglekassene er hullets diameter, men spurveugla vil også ha et hull som er langt å krype gjennom. Frontstykket på kassen må derfor være seks - syv centimeter tykt, og skape en sjakt inn som er lik den hakkespettene lager. Trolig har ugla et bedre forsvar mot fiender med en slik tunell som den kan forsvare. Mange slag er jo vunnet i fjellkløfter og smale streder gjennom tidene.


Og hvem vet, kanskje kan den vakre fuglen fotograferes i nærheten av denne kassen en gang i juni. Har du lyst til å prøve deg på å lage og henge opp noen fuglekasser så finner du målene i centimeter under bildet.


FUGLEARTER:ABCD
Blåmeis, svartmeis, løvmeis2,8102320
Kjøttmeis, svarthvit fluesnapper3,2122523
Gråspurv, pilfink, vendelhals, rødstjert4,0122523
Spurveugle4,516-1850-6020-22
Stær, spettmeis5,012-1523-3025
Perleugle, skogdue8,5184235
Kattugle, haukugle, kvinand, laksand10-1225-3050-6035-40
Slagugle16-1830-3560-7043-50

13 kommentarer:

 1. Hei Kjartan, flott og nyttig informasjon du legger ut.
  Dersom du og andre fotointresserte har tid kan dere da svare på denne undersøkelsen om fotoskjul etc. http://pereinar123.blogspot.com/ Takk for hjelpen!

  Mvh
  Per E.

  SvarSlett
 2. Kjempeinnlegg dette Kjartan. Håper jeg får tid selv til å henge opp noen kasser, har hatt lyst til å gjøre dette i mange år.
  Tror du det blir for seint å henge dem opp etter påskeferien?

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 3. Flott sak, er vel for sint med kasse for Perleugle nå kanskje.Alltid seint ute!!!! Vi får lete haukugle i helga.
  ole M

  SvarSlett
 4. Flott info som du deles med andre. Mange har sikkert nyttig va dette.

  mvh duy

  SvarSlett
 5. En liten detalj: Bunnen bør være på "innsiden" av sideveggene nederst i kassa. Da vil regn som renner ned langs kantene ikke komme inn. Hvis bunnplanken ligger "utenpå" vil vannet finne veien inn i kassa gjennom sprekken mellom bunnnen og sideveggene.

  SvarSlett
 6. Hej!
  Tack för infon. Som vanligt nyttig kunskap som vi alla kan ta del av och förhoppningsvis använda.
  Har själv en Kattuggleholk utanför huset som ibland bebos. mvh/Lars-Eric

  SvarSlett
 7. Jeg kaster meg over sløyden UMIDDELBART etter påske !! Bedre seint enn aldri. Generelt om blogen din Kjartan : Den er ALLTID lesverdig og "aktuell" (journalisten i deg er tydelig her) og du viser oss fantastisk flotte bilder. En riktig MØTEPLASS !! God påske. Tom

  SvarSlett
 8. Morro med fuglekasser! Vi er på vei til hytta snart, med litt forskjellige typer kasser. Skal bli spennende utover. Blir nok ikke så flotte bilder av fuglene som du tar, men gøy likevel.

  :)

  SvarSlett
 9. Takk for oppløftende kommentarer, og at flere her signaliserer at kasser skal bygges og henges opp. Da gir det litt mening å sitte her å trykke på tastaturet på kveldene.

  SvarSlett
 10. Hei Kjartan! Hainn far hi bygd føggelkassia som ska henges opp attmed høtta i dag:-) Hainn sei å det såmmå som personen over her, at det e lurast at "veggan" går utenpå botn, så det itj kjem fukt inni:-)

  SvarSlett
 11. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 12. Ja, det er sikkert noe i dette med veggene utenpå bunnen. En enkel konklusjon fra en enkel sjel (som har hengt opp mer enn 500 fuglekasser) er: Få de laget og heng de opp. Fuglene tar til takke med dårligere ting enn det jeg klarer å skru sammen :-)

  Blir sikkert granmeis eller svarthvit fluesnapper på hytta da. Lykke til!

  SvarSlett
 13. Hehehe...... dæm funke tydeligvis kassian uansett kolles botn e!!! Men kjempefint med bruksanvisning og hølstørrelse altså.

  Cam

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan