torsdag 18. mars 2010

Blandingslys

Noe av det morsomste med digital fotografering er muligheten til å justere seg inn til den eksponeringa og den fargebalanse man ønsker, mens man tar bilder. Umidelbart påsyn på skjemen på kameraet har gjort fotografering i blandingslys til en lek.


Her om kvelden gikk jeg meg en tur ut i nabolaget mitt i stummende mørke, eller rettere sagt i lyset fra byen og stjernene. Med meg hadde jeg en lommelykt for å ha mulighet til å fylle på med litt litt ekstra lys under opptaket. Dette var noe av det vanskeligste jeg gjorde på den tida da man måtte vente ei uke før man så reultatet på filmen. Det ble mange mislykka bilder før man lærte seg muligheter og begrensninger.


På disse bildene er det overhodet ikke lagt på noe ekstra i etterbehandlinga av bildene. Alt er gjort på stedet. Selv om dette er et stykke unna den naturfotograferinga jeg driver mest med så er det en nyttig øvelse. Håper det kan motivere andre til å reise ut å eksperimentere med blandingslyset. Det er rett og slett moro!

11 kommentarer:

 1. Spennende bilder. Her har du brukt relativ lang eksponeringstid antar jeg.

  SvarSlett
 2. Dette var utrulig bra!!! sier bare wow :) Kan du ikke fortelle meg mer hvordan du gjør dette ? Hvor kang lukkertid brukte du ? blender ? Iso? :)

  SvarSlett
 3. Heisann Kjartan!
  Dette bruker jeg selv å gjøre når jeg tar landskaps bilder med havet, her er et av dem som jeg har lagt ut.
  http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=500762
  Det kan bli mye fint med en slik teknikk.

  SvarSlett
 4. Hei, nydelig stemning. Syntes du har spennende lys og farger i det meste du gjør. Kunne vært artig å hørt om du fotograferer med "standard innstillinger" i kameraet, eller om du har lagd deg egne "banker" med oppskarping etc? Jeg regner med at dette går an å fikse med en D300 også... Lommelykta er vel også av det gule slaget og ikke LED ? Flott var det, og dette skal prøves.

  SvarSlett
 5. Hei, og takk for at dere poster noen ord i kommentarfeltet.

  Litt varrierende iso, blender og lukkertid, men det vises vel på skyene at kameraets lukker har stått åpen ei stund. Jeg gjentar budskapet; her er det ingen fasit, men med digitalt kamera er det bare å komme seg ut for å prøve, feile og lære på stedet. Ingen grunn til å tenke at dette er vanskelig.

  Her er det fotografert med stadard innstillinger, men jeg har laget noen banker for action og flukt etc. Lommelykta var av det gamle slaget ja Gjermund, men LED er også morsomt å bruk. Gir en annen og kaldere effekt.

  SvarSlett
 6. When I'm finally able to buy a better camera & the proper equipment... I'd love to learn how to do this!

  SvarSlett
 7. How fun these are! II will try something with little light at night and see what happens!

  SvarSlett
 8. wow..betifull light! best regards!

  SvarSlett
 9. Du hittar som vanligt nya vinklar och spännande motiv och annorlunda ljus. Det är en stor inspiration att läsa och se dina bilder.
  Ett till synes "vanligt" motiv blir ändå fenomenala bilder med din infallsvinkel!
  mvh/Lars-Eric

  SvarSlett
 10. Dette er en teknikk jeg benytter veldig mye. De moderne led-lyktene er ubrukelige til dette formålet, syns jeg. Fordi det blir for mye blått lys.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan