onsdag 16. september 2009

Rypejakt

Jeg har vært noen dager inne ved Lakavatnet i Sørli på rypejakt. Det har vært et forferdelig regnvær og lite ryper så jeg føler det mer som om det ble en fototur. Til tross for gråværet har jeg nemlig (som vanlig) vært aktiv kamerabruker og fått knipset en god del bilder. Det er vel stort sett derfor jeg er på jakt. Det handler mest om å komme seg ut i naturen.

Gråvær og vind i fjellet byr ofte på noen dramatiske lysgjennombrudd. Bildet over er tatt under en rast i Fossdalen. Det er ikke ofte jeg er inne i slikt terreng i slikt vær, men jakta gir muligheter. Denne morgenen var jeg også tidlig våken for å prøve å få med meg soloppgangen. Yr meldte om muligheter for gløtt av sol fra øst, og det ga meg lyst til å prøve å komme meg ut for å ta bilder. Jeg var ute av soveposen allerede klokka 05.00

Bildet viser Lakavasshatten i morgensola, og jeg er godt fornøyd med at jeg plaget meg selv opp og gikk hit denne morgenen. Det skulle vise seg å bli de tre beste timene jeg hadde værmessig på turen.

Selv om det regner er det godt å traske timesvis i fjellet på jakt etter rypa. En av dagene ble det likevel så dårlig vær at jeg hang hagla igjen i hytta og dro ut på fotojakt i den gamle fjellskogen ved Tjallbekken. Her er det alltid ly å finne og ikke minst en mengde med fotomotiver.


Skjørtegrana gir god ly for en våt naturfotograf. Synd at disse fantastiske skogshulene har blitt så sjeldne å finne. Når det var godt med gammelskog i landet hadde man jo egentlig ikke bruk for å ta med teltet. Turen ned i fjellskogen får være en grei overgang til det forrige blogginlegget for de som ennå ikke har fått med seg det.

5 kommentarer:

 1. Stemningsfulle bilder dette Kjartan! Så du noen ryper iløpet av turen? Skjøt selv mine aller første ryper i går.:) Var oppe ved hatlingvatnet i Ogndalen.

  Har du vært oppe å fotografert Hærfuglen i Verdalen? Var der på mandag. Virkelig RÅTT å stå få meter ifra en så sjelden og spesiell fugl.

  SvarSlett
 2. Hei Kjartan!
  Spennende å følge med på fotofronten din. Jeg leser hvert eneste innlegg, og de er bra. Gleder meg til å lese i de nye boka di!
  Synes som jeg har sagt før at mange av bildene dine "oser" av ekte villmark. Det er herlig å se slike bilder som skiller seg litt ut fra mengden...

  Mvh Aleksander

  SvarSlett
 3. Hei Knut Børge, jeg har kikket på bildene av hærfugl og det ser flott ut. Har selv sett denne her i Nord-Trøndelag (Flatanger og Otterøya) tidligere, men mangler noen gode bilder så det kan bli en tur til Verdal.

  Så noen ryper på turen ja, var vel borti 50-60 om dagen. Det var få, men store kull og langt unna hva vi kan se i et normalår for rypa. Får tro at neste år blir litt opptur i fjellnaturen.

  Takk Aleksander :-)

  SvarSlett
 4. Hei! Kjekt å se litt bilder fra hjemlige strøk. Man får trøste seg med at regn gjør seg med tanke på både farger, lys og dramatikk... Hørte du var på Salsnes og spekulerte på elva ;) Hørtes bra ut!

  SvarSlett
 5. Hei!

  Ville bare si at det var flott skrevet av deg i siste Naturfotografen. Jeg kjøpte også kamera for konf-pengene. En Practica B100. Og en Scanring 70-210mm sigezoom. Og et lite Bilora stativ ca 1m høyt MED hevet midtsøyle ;). Det var tider det! Det sier litt at vi har beholdt den brennende iveren etter å fotografere og drive friluftsliv siden den gangen. Lykke til med bokutgivelse.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan