onsdag 29. juli 2009

Åhhh for en dag!

I går besøkte jeg Terje Sylte og hans utrolige mårskjul like utenfor Molde. Jeg må nesten bruke noen ord og litt tid på å fortelle dere om en helt utrolig dag, en dag da jeg tok sjeldent mange brukbare bilder.

Selv har jeg sett mår en gang, og da bare som en mørk, nærmest åndeaktig skygge i skogen. Dermed var det med stor spenning i kroppen jeg gikk de få meterene opp mot landets første "utleie" mårskjul. Terje hvisket at jeg måtte være stille, "for måren den er ofte ute når jeg går opp her". Hmmm, selv må jeg si at jeg var litt skeptisk, for så enkelt kunne det vel ikke være. Måren, det sagnomsuste dyret som det kreves årevis av erfaring, luktfjerning og 1000 tips fra en skogakar bare for å fange. Nei, jeg hadde fortsatt tvil.

Men i det jeg hadde satt kameraet på plass, før vi hadde fått igjen døra, sto den der i ura. For første gang så jeg virkelig inn i øynene på en mår - i flere sekunder.

Terjes skjul ligger like ved en yngleplass for måren, vi kunne se tispa pile opp mot hiet samtidig med at flere skygger stakk i samme retning. Det var ungene! Nå gikk mårmannen Sylte ut med honningblandingen og startet med å legge ut dette foret flere strategiske plasser i ura. Mens han gjordet dette plystret han på en av de vakreste melodiene jeg noen gang har hørt. Det var en blanding av "Broen over Kwai" og noen smattende innpust som fjellene korsatte med et fantastisk ekko. Plystringa har han brukt for å fortelle måren at maten er servert, og det virker! Resten av dagen går over i historien som en uvirkelig opplevelse.

Ja, det tok litt tid før måren kom tilbake, men vi hadde faktisk åtte mårbesøk i løpet av de få timene vi satt på stedet. Flere ganger var Terje ute og smurte på ekstra honningblanding, og mårtispa var noen ganger så nært at jeg fikk problemere med å ta bilder, den brøt nærgrensa på objektivet!

Dette er nok noe mange ikke hadde trodd var mulig. At det skulle finnes en sjanse til å drive utleie av fotoskjul for mår. Gamle fangstmenn ville ha ledd slik at de hadde frøst snus og kaffegrut i ansiktet på deg om du hadde fantasert om noe slikt for noen år siden. Håper mange ivrige naturfotografer nå skjønner sin besøkelsestid og at de får oppleve dette eventyret.


Som et punktum på dagen tok Terje meg med til en av sine tamme rever. Den kjente igjen bilen hans da vi kom kjørende, og med nye plystretoner i solnedgangen ble det satt et solid punktum for en fantastisk dag.

Takk Terje!

18 kommentarer:

 1. JA dette ser jammen fristande ut!!!
  Du har no jamme utnytta mulighetane dine godt her ser det ut som, mange kjempe flotte bilder.
  Og fortellinga di fekk meg til og tru eg satt i skjulet saman med dokke;o)
  Hørtes nesten ut som Mr Sylte har ei kariere som plystrande artist og;o)hihihi.

  Mvh Ronny

  SvarSlett
 2. Hei Kjartan,

  Fin beskrivelse av måropplevelsen dette her, både i ord og bilder. Nesten som jeg kjenner meg igjen, bortsett at jeg hadde gråvær hele tiden :-)

  Mvh, ROy

  SvarSlett
 3. Takk for en flott dag i skjulet Kjartan. Virkelig en stor opplevelse dette og det er artig å lese dine tolkninger av dagen.Som nevnt før skriver du som en GUD og jeg lever meg inn i opplevelsen igjen .Ser frem til en ny dag i skjulet sammen med deg. Til vinteren tar vi mårbilder på snø.

  SvarSlett
 4. Hei Kjartan.

  Flotte bilder av en svært så forsiktig skapning. Har etter hvert brukt noen timer i skog og mark, å få oppleve måren på nært hold er langt fra hverdagskost. Frister sterkt med en tur dit.

  SvarSlett
 5. Godt skrevet og flotte mårbilder.
  Artigt å følge med alle som har
  besøkt mårskjulet til Terje som står
  på til glede for mange fotografer.

  Mvh Kjell Ivar

  SvarSlett
 6. Jeg har fulgt med på Terjes mårprosjekt siden starten. Morsomt å lese om hvordan du opplevde dette også. Bildemessig ser det ut til at du har fått mye ut av besøket.

  SvarSlett
 7. Nydelige måren!!!! Og flinke fotografen!
  Hilsen Camilla

  SvarSlett
 8. Godt skrevet og fine bilder. Har selv sett mår kun en gang, og det på samme måte som din opplevelse, en mystisk mørk skygge ved elven.

  Mvh
  Torbjørn Helgesen

  SvarSlett
 9. Hei Kjartan.
  Enestående bilder fra en enestående plass hain Terje har "snekret" sammen:-) Dette kan han!
  mvh Ronny

  SvarSlett
 10. Takk til dere som legger igjen en kommentar, det er trivelig!

  Blir nok en ny tur i mårskjulet om noen dager. Det ser jeg frem til allerede!

  SvarSlett
 11. Fantastiske bilder av måren... og revene. Fint beskrevet også, slik jeg opplevde foredraget ditt i Biofoto Oslo i mai. Jeg gleder meg til å prøve selv neste uke.

  Takk for utfordringen forresten

  mvh Tom Dyring

  SvarSlett
 12. nydelige bilder Kjartan
  ja denne måren har jeg selv bare opplevd en gang
  du får ha lykke til videre
  mvh anders selland

  SvarSlett
 13. Ikke vanskelig å forstå at dette er en stor opplevelse man kan leve lenge på, så utrolig gøy og flott. Og bildene dine sitter som skudd. Hyggelig at det var lagt til tekst også, gøy å lese andres opplevelser.

  SvarSlett
 14. Ser ut til at valg av feriedestinasjon ga uttelling.... -Utroli gode bilder og fin skildring av dagen i skjulet. Blir arti å se hvike blinkskudd som dukker opp i fotojakta ;)

  Hils BA og HT. Velkommen hjem igjen!

  Bjørn O.

  SvarSlett
 15. Morsomt at så mange tar seg tid til å kommentere bloggen min. Takk igjen!

  Det blir forresten en ny dag i Terjes mårskjul i morgen. I mellomtida driver jeg å tar noen bilder av rådyr. Mer om det her senere i kveld.

  SvarSlett
 16. Utrolig bra skrevet, og ikke minst bildene. De holdt dine høye standarer.

  Er skjule til leie for alle fotografer eller må man kjenne denne mårmannen for å bruke det? Hørtes utrolig fristende ut etter den fine skildringen din..

  SvarSlett
 17. Alle som har lyst kan leie dette skjulet hos Terje Sylte så lenge det er ledig. Ta kontakt med Terje for å høre. Han kan kontaktes på e-post: tersylte@online.no

  SvarSlett
 18. karl inge Jensen6. august 2009 kl. 22:41

  Hei
  At du Kjartan har ordet og penna under full kontroll er jeg ikke i tvil om,ei heller kamara.utrolig flotte bilder, og fortellinger fra mår sjulet i Moldenske skoger,og fjell.
  Er utrolig nysjerrig på denne plystringen på måren som du beskriver så fint.
  tror nesten jeg må forsøke meg på en tur til Molde, men da må jeg vel først legge tilside dette med fotball.
  Har forresten et utrolig bra opplegg for jerv pågang nå, har stor tro på at vinteren vil bringe meg bilder av jervebilder i vinterfjellet
  Mvh
  K I Jensen

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan