fredag 18. juli 2014

Å tro på huldra

Huldra er gammel, hun er ikke lenger på moten. Som tusser og troll, så er hun så langt fra "inn" som det er mulig å komme. Overtro kaller vi det i dag, men hun danser heldigvis fortsatt der ute i naturen. 


Ordet "hulder" kommer fra det norrøne "hylja". Det betyr skjult, og det sier mye om hennes historie.Tro er et sterkt ord, det inneholder så mange dimensjoner. Skjult i en av disse finnes også Huldra, det er det ingen tvil om. For de som har møtt henne kan du ikke la være å tro på, de vet! Huldra har, i følge de gamle historiene, menneskelige trekk. Hun er ensom, lengtenede og sårbar. Det sies at hun ønsker seg et menneske, en kjærlighet som er så sterk at hun kan dras inn i vår verden. Kanskje lengter hun mot en som kan tilføre henne den sjelen hun ikke har. Huldra lever bak barken i gammelskogen, i bunnen på myrtjernet og i lyset fra kveldssola. Hun tilhører framtiden, har vært her fra verdens skapelse og hun kommer om du kaller på henne. Hun kommer om du tror. Vi mennesker er rare dyr i arken; vi ler av historier om huldra, om engler. Ja, mange av oss ler til og med av Jesus og kjærligheten. Legg merke til at vi i stedet velger å tro på frykten, på hatet og på "nafs" - Det egoistiske i oss. 

Vi har sluttet å tro på hjertet, vi lar bomber og våpen snakke. Det er jo egentlig det vi burde le av, den ekte galskapen i denne verden!


Vi kan høre på Farid ud-Din Attar, sufi-poeten fra slutten av 1100-tallet som sa: Hjertet og sjelen må sanse den intuitive troen - og ikke lytte til det selvet som er av leire og vann. Vi kan også høre på Noaidene som sa: Gand er alltid negativ, og negative krefter kommer tilbake til en selv. Det er vanskeligere å se de hvite kreftene.

Handler ikke alt dette om å tro? Handler ikke alt dette om å finne sin egen historie, sin egen betydning av "Jeg er veien, sannheten og livet".Streifer du omkring i skogen ved solnedgang, er trett og har gått deg vill - Da kan det hende du er så heldig at du får et møte med huldra, og at hun vil fortelle deg noe: Noe som har med sjelen å gjøre. Ta deg da tid til å lytte, ikke vær redd for å tro! Husk at veien og stien er din. Vær stille, for den er egentlig blendende vakker.


( Huldrebildene er planlagt og fotografert i forskjellige situasjoner over ett år. Håper du liker dem. )

15 kommentarer:

 1. Vakkert og tankevekkende :)

  SvarSlett
 2. Takk for spennende bilder med flott stemning. Mvh Mellvin

  SvarSlett
 3. En underbar serie i ord och bild !!
  Önskar både dig och Huldra en fortsatt fin sommar !
  Lasse

  SvarSlett
 4. Oj så vackert! Superfina bilder med spännande text till!
  tOP JOB!
  Majsan/

  SvarSlett
 5. Flotte bilder og tekst Kjartan, skulle tro du var bergtatt av ei hulder. I så fall må du passe deg, ei hulder kan være farlig og kaste trolldom og ulykke over den som blir betatt.

  SvarSlett
 6. Nydelige bilder og flott hulder du ha fanget! Stell pent henne! :-D
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 7. Me ha encantado tu blog. Me quedare por aquí mirando un poco si no te importa.

  SvarSlett
 8. vakre nydelige huldra :-)

  SvarSlett
 9. Fantastiske bilder av huldra og naturen og flott tekst til. Tusen takk :-) Klart huldra finnes!

  SvarSlett
 10. Mycket upplysande! Har Huldra mor till Bryngerd (Bryngerd som en dotter till Raum "den gamla" NORSSON kungen av RAUM'S-RIC) ett namn?

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan