lørdag 7. juli 2012

Rådyrkjeet og slåmaskina

Få ting er så vakert som rådyrkjeet i enga. Vi har alle fått beskjed om at disse rører vi ikke. Det er ikke rådyrgeita som har forlatt ungen, rådyr har bare utviklet en overlevelsestrategi som går ut på å la ungen ligge dørgende stille i gresset.


Kjeet utsonderer nesten ingen lukt, så det er en god måte å slippe unna rev og andre rovdyr på. Dessverre er strategien feilslått mot de nymoderne slåmaskinenes skarpe kniver.


Slåmaskina er tilpasset vårt behov; enkelt, effektivt, billig og tidsbesparende. Det er jo ikke bondens skyld at samfunnet har blitt slik, er det ikke du og jeg som bestemmer?  Hvert år drepes 6000 rådyrkje under slåtten her i landet.

10 kommentarer:

 1. Neida, det er slett ikke bondens skyld. Dette er bare en konsekvens av sammfunnets effektivitetskrav. Jeg har snakket med bønder som mørk til sinns har fortalt om slike hendelser.

  Og det er jo ikke bare rådyrkje som blir offer for bondens kniver. Her ryker fugleunger og det som ellers synes enga er et trygt sted å være.

  SvarSlett
 2. Så sant, så sant Kjartan.

  Trist, men ikke veldig enkelt å løse.

  SvarSlett
 3. Vet ikke hvordan det er andre steder, men her er det mer og mer vanlig å gå gjennom åkeren FØR man begynner å slå, for å finne dyr og fugler som eventuelt har gjemt seg i gresset. Først og fremst for å unngå at sånne triste ting skjer og fordi døde dyr og fugler som blir med inn i rundballer og siloer ødelegger foret og kan gi dyrene som spiser av det en dødelig sykdom.
  Ikke enkelt uansett å finne kalver ol som ligger og trykker, men det blir ihvertfall gjort forsøk på å berge dem..
  Ha en fortsatt fin dag.
  Anne

  SvarSlett
 4. Det är trist när det händer. Här brukar bönderna gå igenom fälten innan de slår. Men man kan lätt gå förbi dem då de trycker. Vi har ju inte så mycket rådjur här så det är bra om de överlever.

  SvarSlett
 5. Det er ille men kanskje er det ting på gang. Snakket med en nabo som hadde fått en gjeng men venner til å gå jordet før han slo.Ikke alle ble funnet men mye bedre en uten hjelp. Han fortalte at det var mulig å montere varmesøkende kamera forran på slåmaskina og han ville være den første som skulle investere i dette.Stor påkjenning å kappe disse små i filler.La oss håpe det kommer noe som fungerer.Flott Du tar opp slike saker kjartan.
  Ole M

  SvarSlett
 6. Hej!
  Javisst är det sorligt när detta händer men tyvärr så händer det och kommer att fortsätta hända. Vissa bönder är duktigare än andra att vidta åtgärder för att minska antalet kid som blir dödade. Bildmässigt så har du dokumenterat detta helt fantastiskt även fast det är en ganska så makaber syn.
  Ha en underbar vecka!
  /Ingemar

  SvarSlett
 7. Huff og huff! En ting som vi uten rådyr og uten gård ikke har visst om.... Iallefall ikke jeg. Trist, håper bøndene gjør en større innsats for at dette ikke skal skje.

  SvarSlett
 8. Triste saker... og god dokumentasjon

  SvarSlett
 9. Ja dette er et trist syn, jeg kom over samme situasjon i sommer. Gikk over en nyslått eng i Bjerkreim da jeg fant en rådyrkalv drept av slåmaskinen. Dessverre er det mange kalver som mister livet på denne måten.
  Det første bildet var flott!

  Ottar

  SvarSlett
 10. trist syn, men vanskelig å unngå, flott dokumentasjon

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan