onsdag 13. juni 2012

Eggtyver stenger fjellet

Svensk side av Børgefjell er i juni helt avstengt for ferdsel. Årsaken er at rikspolitiet har avslørt en internasjonal bande med eggtyver. Det kan virke svært drastisk og dramatisk når naturen stenges av på denne måten, noe lignende har aldri skjedd i Norden før.Svært mange bruker veien over Stekenjokk som infartsåre til Børgefjell nasjonalpark, men i juni er dette altså helt uaktuelt. Du risikerer strenge reaksjoner fra politiet om du beveger deg utenfor vegbanen i området. Mange reagerer sterkt på at noen eggtyver kan ødelegge turen og opplevelsen for hundrevis av ærlige turfolk.

Men bakgrunen for dette strenge ferdselsforbudet er at eggbanden skal ha opperert her i mange år. Politiet har beslaglagt mellom 3000 og 5000 egg hos tre svensker, ti personer fra andre land skal også være mistenkt i saken. Opp mot 30.000 egg fra fuglene i fjellet skal være stjålet, og en av årsakene til at området nå stenges av er at disse personene skal ha oppsøkt området selv etter at de er avslørt.


Flere svenske aviser har skrevet om det som har skjedd. Du kan lese mer i Länstidningen eller i Östersunds-Posten.Bildene av Lirype og Lappspurv er tatt i området rundt Stekenjokk tidligere.

9 kommentarer:

 1. Helt ok at de stenger når man har med slike folk å gjøre. Men det er utrolig trist for de som har dette som innfallsport til Børgefjell. De fleste er lovlydige mennesker men slik er det. Jeg stiller meg også spørsmål ang fotografer som har gps på sine kamera og publiserer dette. Er ikke disse med på å legge forholdene tilrette for slikt svineri?
  Vet ikke hvor utbredt det er med gps på kameraene men jeg har flere ganger bedt mine gjester slå av dette. Skulle være unødvendig å ha slik info ut til all verden. Ole m

  SvarSlett
 2. Etter at flere av rovfuglbestandene har tatt seg opp så har fokuset på eggrøvere avtatt.
  (ser da bort i fra jaktfalk og enkelte ugle arter som fortsatt har fått en vis oppfølging av SNO og andre ildskjeler rundt om i landet)
  At 99,9% av folket har ærlige hensikter viser likevel at det ikke er nok så jeg kan ikke annet enn å si HURRA FOR SVENSKENE SOM TØR OG VIL SETTE FUGLENE FORAN FOLKET!!
  Står respekt av det!Så får vi som ferdes rundt følge litt ekstra med på de uvanlig bevegelser i naturen for å bidra til å luke ut flere med uærlige hensikter. For politi,sno,mm vil aldri kunne lykkes i å få has på dette problemet uten våre øyne i naturen.

  Hvem er det som ferdes i Børgefjell i denne perioden siden misnøyen er så stor blant enkelte? Isfiskere? Kjenner ikke Børgefjell så godt men på Hardangervidda så er det først i siste del av juli det er trykk.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 3. Utrolig flott at slikt tas på alvor og følges opp intensivt. Tøfft gjort syns jeg!

  SvarSlett
 4. Vi var 2 stk som planla tur til Børgefjell 6.juni d.å. Dagen før vi beskjed om at all ferdsel var forbudt. Når det og gå i naturen er ferdsel, så blir det ikke det samme og reise til det flotte terrenget . Kan det hende at området bli stengt neste år? GPS skulle være forbudt, men hvem skal påse at den ikke brukes.Håper Naturoppsynet som etterforsker i Børgefjell lykkes med jobben. O.M.

  SvarSlett
 5. Hej!
  Man blir så arg och ledsen att det fortfarande finns folk som håller på med detta vidriga äggplockande. Dina två sista bilder är fantastiskt fina.
  Ha en fin kväll
  /Ingemar

  SvarSlett
 6. Trist att folk måste ta ägg att man stänger pga det.
  Vad gör de med dem egentligen??
  Hoppas det inte försvinner ägg ändå.

  SvarSlett
 7. Takk for tilbakemeldinger på innlegget. Enig med de som skriver ned noen ord om saken her.

  Enig med deg også, Ole M. GPS har ingenting på en fuglefotografs kamera å gjøre. Den dingsen skjønner jeg ikke, om man da ikke er japansk turist og raser gjennom landet i buss... mens man knipser bilder. Kanskje kan man da ha nytten av å vite hvor man tok de forskjellige bildene???

  Eølers går vel både, egg fugler og faktisk reder (bo) på et salgs marked som jeg heller ikke forstår gleden og nytten av. Vi mennesker er de rareste dyrene på jorda :-)

  SvarSlett
 8. Triste greier. De graver sin egen grav til slutt, men det bryr de seg neppe om. Alle er jo opptatt av profitt og penger...

  mvh Kathrine

  Om du har tid en gang, kan du slette s`en i fornavnet mitt, til "Kathrine"?

  SvarSlett
 9. Dette er så trist at jeg har ikke ord for det...
  Kansje er vi litt naive også!
  På den ene siden ønsker vi å reklamere for de vakreste steder,med et rikt fugle og dyreliv, og samtidig kan det fort bli en konflikt når det kommer for mange folk, og folk som har andre hensikter enn å "bare" se..
  At det skal være et så stort "marked" for dette er også helt utrolig, og over min fatteevne!
  Men det er vel ikke værre enn krypskytterne som dreper fredede Neshorn, for kun å ta hornet...Eller haifangere som kun tar finnen,som skal brukes i suppe i det asiatiske markedet osv osv.
  Det er utrolig trist, og utrolig provoserende på samme tid. Og jeg kan ikke dy meg for å tenke: Hadde det nu ennu vært for maten sin del--
  Men jeg må jo spørre: Hvordan kan man ha 3000-5000 egg "på lager"?? Er disse eggene klekkevillig, eller er det bare eggene, uten innhold man vil ha? Er det "eggsamlere" som kjøper disse,som tomme utstillingsegg? Jeg skjønner ikke dette :-(
  Det som også er synd er at man blir litt ekstra skeptisk til "fremmede" når man ser de vandrer rundt med kikkert og ryggsekk, og jeg har nok tenkt et par ganger at "de der ser jo ikke helt bra ut...hmmm", og det er jo overhodet IKKE en gøy tanke, at man skal bli skeptisk til folk.
  Vel, her ble det mange tanker, men takk Kjartan for at du delte dette!


  Ps: Er du nødt til å ha på det der "filteret" for å få lagt inn kommentar? Bare lurer :-)

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan