søndag 13. november 2011

Haaaaaaauk!

Her om dagen var jeg i Flatanger for å prøve lykken i Ole Martin Dahles skjul i hønsehaukskogen. Ole Martin har modifisert flere av skjulene før vintersesongen, det er satt inn større vinduer og bjelker for å feste stativhoden i. Ryktene fortalte også om en stor hunnfugl som nå er fast gjest på stedet.

Sto opp klokka 06.00 for å være på plass i skogen når det ennå var mørkt. Klokka 08.00 smattet de første ekornene utenfor veggene, og klokka 08.30 ble det virkelig liv utenfor. Ekorn og småfugler flakset alle veier når en stor skygge kom gjennom skogen.

Det var rart å høre ekornenes varsellyder når hønsehaukhunnen slo inn på åtet. En tynn, spinkel lyd som virkelig hørtes ut som: "haaaaauk!". De små dyrene gjemte seg i noen minutter, men slo seg til ro når hauken begynte å jobbe med maten som var lagt ut.

Flere fotografer har fortalt at denne hauken er veldig interessert i ekornene. Det opplevde også jeg, den brukte lang tid på å site å studere bevegelsene, og etter mer enn en time gjorde den et utfall mot et av de. Nå satt plutselig hauken bare fem meter fra meg, mens ekornet gjemte seg i noen kvister.

Hauken fløy så innenfor nærgrensa på objektivet mitt og satt der å fulgte med noen minutter. Etter dette var det mange varselyder fra "nøtteliten". Han ropte "haaaauk" gjentatte ganger.

Høsehauken returnerte til åtet etter å ha sett seg litt rundt, og jeg hadde fuglen forann skjulet i mer enn tre timer. Det frister veldig å dra tilbake for å se hvordan det går med hauken og disse ekornene i dagene som kommer. Her blir det nok mange morsome situasjoner for den som har tid til å sitte. Anbefales!

Alle bilder er tatt med Sigma 300-800 samt Nikon D3s på 4000 iso.

10 kommentarer:

 1. Hei Kjartan!
  Dette var flotte bilder av hønsehauken. Jeg likte nok det siste bildet best. Satt selv og fotograferte hønsehauk i dag. Utrolig flotte fugler! Skulle gjerne visst hvordan du får så skarpe bilder på iso 4000?

  SvarSlett
 2. Hei! Kjempebilder av hauken, det siste var min favoritt!
  Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg en oppføring av min blogg, på Norske naturfotografer... Adressen er fladonga.blogspot.com. Mvh Hans Jørgen Alfsen

  SvarSlett
 3. Hallo Kjartan. Trivelig at hauken er på hugget igjen. Vet jo aldri hva det blir til når man starter vintersesongen.Er enig med Svein, utrolig kvalitet på så høy ISO. Vi får ta en dag når snøen kommer og når det er ei ledig stund der. Henger vel i med folk ennå i 2 uker.Skjøt om deg. Ole

  SvarSlett
 4. Jeg overtok senga di hos Ole Martin, men hellet var ikke som ditt. Vi hadde hauken i drøyt en time på slutten av dagen. Artig tross alt.

  Kåre

  SvarSlett
 5. Flott dette Kjartan. Må virkelig ha vært rått å sitte å se og høre på livet utenfor skjulet!

  KBS

  SvarSlett
 6. Hei.
  Herlig serie av hauken. De 2 første og det siste falt veldig i smak. Må være en drøm å kunne operere med så høye isoverdier med et slikt sluttresultat.

  SvarSlett
 7. Hej!
  Vilken underbar serie, helt fantastiskt!
  Må väl
  /Ingemar

  SvarSlett
 8. Kanonbilder av hauken.Jeg synes ekstra godt om bilde nr 3,5 og 6.
  Stor takk for at du tok meg med på lista over Naturfotografer.

  SvarSlett
 9. Hei. Kjartan . Artig og fine bilder av Hønsehauken. Du fikk den nesten inni skjulet.
  Da jeg var med deg dit, var deten hannfugl som kom.Håper det kan bli en tur til Ole Martin i 2012.

  SvarSlett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan