lørdag 3. september 2011

Hellesø tatt for juks

En trist nyhet innenfor naturfoto i dag. Terje Hellesø innrømmer omfattende juks med gaupebildene sine. For mange av oss kommer ikke dette som noen stor overraskelse, det har vært snakket mye om de litt for utrolige gaupebildene de siste månedene.


Håper Terje Hellesø nå tar var på seg i den stormen han står ovenfor, også vil tiden vise hvilken betydning dette får for naturfotografiet.

26 kommentarer:

 1. Hei

  Ja det var ingen god nyhet.
  Å jukse slik med bildene ser jeg ingen mening i. Ikke bare lurer man andre, men kanskje aller mest seg selv. Og det er synd at en så dyktig og anerkjent naturfotograf som hellesø tyr til slikt juks.

  Tommy S

  SvarSlett
 2. Trist! vanskelig å forstå hvorfor en så fantastisk dyktig naturfotograf må ty til juks. Ønsker han lykke til i tiden fremover, og håper alt ordner seg!

  Knut Børge

  SvarSlett
 3. Dette var utrolig trist!! Terje er jo er utrolig flink fotograf og en trivelig fyr. HAN hadde vel ikke behøv å jukse i faget.Det som er ille er at dette setter naturfotografer i et dårlig lys. Trist for Terje trist for oss alle som er glade i denne lille familien av naturfotografer. Men lykke til Terje. Du får tøffe tider.Ole M

  SvarSlett
 4. Trist.

  Bør også være en tankevekker for de som driver med fjerning/tilføring av elementer i bilder uten å opplyse om det. Bla i konkuransesammenhenger.
  Det verste er uansett ryktet til naturfotografer som igjen settes i dårlig lys.
  Når selv de mest annerkjente/beste jukser,gir det helt feile signaler utad.
  Konsekvensene av dette skal bli interessant å se framover.  ketil O

  SvarSlett
 5. Dette er både ubegripelig og tragisk. Terje har bidratt mye til å drive naturfotosjangeren
  framover. Og han trenger slett ikke å ty til juks for å nå fram. Så hvorfor?

  SvarSlett
 6. Forferdelig nytt. Jeg har rost gaupebildene til Terje opp i skyene, og de ga med veldig gode opplevelser der og da. Nå føler jeg meg lurt, og jeg vil ikke gå på en slik "falsk glede" igjen... Mange av bildene virket jo for gode til å være sanne, men jeg trodde jo såklart på Terje, og hadde ingen grunn til å være naiv. Han er jo en så dyktig fotograf med utrolig mange gode bilder bak seg. -Det kommer nok flere også, når det er ordnet opp i denne saken.

  SvarSlett
 7. Terje har vært en mentor i naturfotomiljøet så det er ubregripelig hvorfor han prøvde å lure alle med dette. Bildene han prensenterte var så bra at hele naturfotomiljøet måtte stille betenkeligheter med dem. I dagens photoshop verden er det ingen problem å lage slike bilder men det bør begynne å surre mellom ørene til folk når han påstår å ha truffet gaupe 150 ganger på 9 mnd. Når det ene bilde etter det andre dukker med lys en bare kan drømme om blir det til at folk blir mistenkelig. Skal en prøve å lure en hel verden bør en i det minste kunne skjule sine spor som er lagret i exif filene. Veldig synd for Terje og hans famile og ikke minst alle oss andre som driver med dette uten å manipulere.

  SvarSlett
 8. Trist dag for alle som brenner for det ekte naturbildet. Rent menneskelig er det svært synd i TH nå. Håper han klarer å komme seg gjennom dette. Dette kan kanskje være en lærdom til dem som har prøvd eller vil prøve seg på juks. Mvh Robin Jenssen

  SvarSlett
 9. En trist melding, en trist dag. Sier meg enig med mange andre og er skuffet.
  Billedspråket til Terje har bidratt og bidrar til at mange av oss tenker " skape bilder" istedenfor å ta bilder. Men å skape bilder ved å gå til det skritt å manipulere ved å klippe og lime, lyve og stjele er ikke akseptabelt. Han hadde ikke trenkt å gjøre dette for å opprettholde posisjonen sin i miljøet, den var aldri trua, nå derimot vil mange være tvilene til sannhetsgehalten til mange flere av bildene hans, svært trist.
  Det setter naturfotografiet i et veldig dårlig lys. Hans bildeutrykk er så sterkt og hans engasjement har vært gull verdt i miljøet. Mange har blitt inspirert av hans kreativitet og hans raushet, hans lange bildanalyser, hans måte å tenke på etc. Mye ramler fra hverandre nå, men vi må for all del ta vare på han allikevel,han trenger hjelp til å komme gjennom dette, han har det sikkert helt grusomt. Vi trenger ikke vri kniven rundt i såret, vi trenger å vise menneskelighet og omtanke.

  SvarSlett
 10. Ja nå ble jeg skikkelig sjokkert... Han er vel en av de siste jeg hadde trodd skulle gjøre noe slikt. Trist.

  SvarSlett
 11. Huff... Dette er nesten like trist som at Petter Nortug eller Thor Hushovd skulle bli avslørt for dopingbruk.

  SvarSlett
 12. Det var leit å lese. Rett og slett trist.

  SvarSlett
 13. Det paradoksale er at i en tid der innforing av dyr dessverre blir mer og mer utbredt, var Terjes bilder i så måte et friskt pust for min del.

  Mikkel Bølstad

  SvarSlett
 14. Terje Hellesø har valg og sette naturfotomiljøet i et dårlig lys med og jukse for å få oppnå suksess rundt egne bilder og navn. Hvorfor en fotograf av hans kaliber valgte og gjør det har vel kun han svar på. Terje har gjort dette med viten og vilje så det er ingen formidende omstendigheter som gjør at han får medlidenhet hos meg for sin handling!(Det får for den sakskyld heller ikke en idrettsutøver som doper seg)

  Jeg syns synd på han som ble nr2 som året's naturfotograf i Sverige og ikke minst familie og venner rundt ham som sikkert vil oppleve dette belastende vil jeg tro.
  Terje som menneske ønsker jeg alt vel i fremtiden men for handlingen rundt manipulering håper og tror at straffen blir hard.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 15. Dårlig hjort, hehe..(jeg skrev hjort istedet for gjort fordi det var en naturfotograf som gjorde drålig gjort og kanskje han har tatt bilde av hjort så da lagde jeg et lite ordspill på det da:-)

  SvarSlett
 16. Jeg må være blant de naive.

  At en fotograf som Hellesø kunne finne på dette er helt utrolig! Han hadde klart seg godt uten de gaupebildene. Nå har han ødelagt hele sin troverdighet som fotograf og naturformidler.

  SvarSlett
 17. Desverre et nytt eksempel på at utrolige naturbilder som vi alle behundrer, ikke alltid er ekte.
  En tragedie for Terje Hellesø og hans familie. Bare trist.

  SvarSlett
 18. Trist dag og melding ja...
  Det var rett og slett for godt til og være sant..
  Hadde det derimot vært sant, hadde dette jo vært helt fantastisk for Terje Hellesø og hans rykte som naturfotograf og sefølgelig nordisk Naturfoto generelt...
  Trist for ham og for de som trodde på ham som en meget god naturfotograf uten juks...

  Ole Arne

  SvarSlett
 19. Redigeringsprogram skulle ikke vært oppfunnet egentlig.

  En har helter som man tror er noen råtasser og tøfinger, men så er det kanskje mest på tastaturet...

  SvarSlett
 20. Trist?,ja. Men først og fremst utrolig irriterende at prestasjonspresset til enkelte skal ødelegge for alle de som tross alt er seriøse.

  Jeg er ikke overasket at det ble en "avduking" av jukset. Har snakket med flere naturfotovenner om disse bildene et års tid. Ja faktisk helt siden det utrolige ulvebilde, i en solnedgang spektakulært farget der ulven trasker på snøen nede i høyre hjørne. Jeg påstår ikke at dette er juks, men jeg reagerte på dette bilde sammen med Gaupebile i måneskinn presantert i Naturfotografen(tror jeg) fikk meg også til å klø meg i hodet.

  Når jeg for en liten stund siden fikk se bilde på bloggen fra Juni(!) der gaupa fremstår med vinterpels var jeg faktisk mere enn skeptisk.
  Sjøl oppholder jeg meg mere enn gjennomsnittet ute i naturen både i fritid og på jobb, og har til dags dato aldri sett ei gaupe tilfeldig på mine turer.

  Innerst inne er det sikkert godt for Terje å bli avslørt. Holde alle de nærmeste rundt seg for narr, inkludert seg selv kan ikke være særlig søvndyssende når han legger seg for kvelden...
  Bjørn Aksel Bjerke

  SvarSlett
 21. Trist og jeg skjønner heller ikke hvorfor en oppegående naturfotograf foretar en slik handling. Litt av opplevelsen eller hele opplevelsen og tilfredsstillelsen må jo være å forevige og dele den opplevelsen man fikk ute i naturen med andre.
  Men så kommer dette med å kunne leve av inntektene du får av bilder (naturfoto) går det an da? Jeg vet at noen kjendisfotografer i utlandet gjør det ganske bra og noen har visstnok også manipulert inn en annen kvinnes brystparti på kjendisene for å oppnå god pris...men dette er gammelt nytt og ikke naturfoto.
  Slik kan man sitte å fundere over hva som er god etikk og estetikk og andre begreper innen foto.
  Kanskje det er her vi ender opp

  http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=511575&imageoffset=101&offset=90&brukerid=3551

  Helt uskyldig og intet forsøk på å lure noen her nei :)

  Men jeg håper at Terje Hellesø snart får ro og kan legge dette bak seg, ta lærdom av reaksjonene og starte på nytt.
  Eller skal vi jage ham slik som denne bamsen i dette bildet?

  http://foto.no/cgi-bin/bilder/vis_bilde.cgi?id=608807&imageoffset=0&brukerid=3551

  Per E. Gunnarsen

  SvarSlett
 22. Har selv ikke photoshop.Det eg klarer med venting og planlegging,valg av blender,lukker osv. er resultatet eg ønsker å presentere. At andre vil bli best og vinne ved å være uærlige ødelegger for ærlige.Ingen medfølelse med noen som jukser på denne måten.At alle synest synd på han og prøver å "frikjenne og bortforklare" dette,er å gjøre naturfoto ein stor bjørnetjeneste.....plutselig ble gulrotspisende syklister etappevinnere i TDF,når doperne var jaget og avslørt.Synd eller bra? ser dere likheten?

  SvarSlett
 23. I spent a couple of hours visiting your excelent blog and I enjoeyed a lot with your superb images, Too bad that I can not read the texts but will return for sure :-)
  Regards from Spain
  Juan

  SvarSlett
 24. Nå er det gått et par tre uker siden denne nyheten slo ned, delvis som en bombe. Det er litt rart å lese på nettet om dem som lovpriset Terje Hellesø den ene dagen for så sjokkeres den neste. Jeg savner en grunn for at det ikke var en naturfotograf som avslørte jukset, men en jeger. Hva gjøres for å ungå å bli lurt igjen? Var Terje Hellesø en bra naturfotograf fordi han var flink til å bildemanipulere, markedsføre seg selv og lure folk? Var egentlig bildene så bra i seg selv?

  At dette er en personlig tragedie for TH kan det ikke være noe tvil om. Tragedien består ikke bare i bli avslørt for bildejuks, men også om diverse økonomiske disposisjoner.

  Økonomisk så er det nok Malin som sitter igjen med "svarteper". Firma(ene) var registrert på henne, da Terje hadde en eller annen form for forbud mot å starte firma pga tidligere ikke helt optimal foretningsdrift. Det var Malin som gikk konkurs, eller personlig konkurs, høsten 2010. Kanskje var hun den kvinnen Terje trengte for å fortsette sitt spill - med andres tillit, beundring og penger.

  Akkurat nå så ser det ut som om Terje Hellesø forsvinner fra jordens overflate. Spørsmålet er bare hvor han dukker opp igjen.

  John Sandøy

  SvarSlett
 25. John Sandøy: Jeg kan bare skrive her at jeg er oppgitt, lei meg og utmattet av denne saken. Det å sitte ute å stirre på grønt gress i time etter time, for å vente på at en fugl skal dukke opp, i det rette lyset, er ikke lenger like morsomt. Motivasjonen har forsvunnet. Når folk tror at det er så enkelt at man kan gå ut i skogen og bli venn med en gaupefamilie så er det MYE som ikke stemmer. Det mangler grunnleggende kunnskap om natur og naturfoto.

  Tenk at en horde av såkalte naturfotografer kunne gå på dette jukset, at de mest prestisjetunge naturfotomagasinene kunne tro at dette var mulig. Jeg vrei meg av kvalme da jeg slo opp siste nummer av Camera Natura og så vidvinkelbildet av gaupa.

  Sammen med flere fotografer har vi i månedsvis snakket om at dette ikke er mulig. En kjent fotograf sa i en telefonsamtale, i starten av dette året, at han ikke hadde klart å få til slike bilder av fuglehunden sin om han hadde brukt mange dager i skogen. Vi har sett exif-data, studert bilder og tenkt på hvordan vi kan avsløre jukset. Naturfotomiljøet har i en stor grad vært klar over at dette ikke stemte... Men å ta opp en slik kamp er rett og slett for energikrevende. Jeg og mange andre blir bare matt når man står ovenfor personer som hevder sin løgn med en slik pondus og en slik tilhengerskare i ryggen.

  Jeg har skrevet og sagt det før i mange sammenhenger: Når folk lager bøker, er på tv, radio, blogger og påstår at de bruker 100 vis av timer ute i skogen på samme tid, så er det ting som ikke stemmer. Fjellstad saken viste det godt. Nå har vi fått en ny slik sak og det viser seg at mange igjen lar seg lure. Tenk over det neste gang du står ovenfor en naturfotograf som gjør magiske ting som andre ikke er i nærheten av å prestere. Ikke vær naiv, naturfoto er krevende greier.

  Kjartan

  SvarSlett
 26. Nok er alt sagt om det TH har gjort - og nok er vel sagt om hvilke følger det for for ham selv. . . .

  Det jeg har undret meg kraftig over er hvordan TH med den posisjonen han hadde, ville gi seg inn på noe så karriereødeliggende som dette. Uforståelig.

  MVH Carsten Arnholm

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan