torsdag 25. juni 2009

Jerpe med kylling


Historien bak et slikt bilde av jerpa er slett ikke bare enkel og grei. Det handler om forsiktighet, respekt for naturen, sterk interesse og tålmodighet. Det startet tidlig i vår da en naturfotgraf i NRK - Ut i naturen ringte og fortalte om sitt nye filmprosjekt. Vi har jobbet en del sammen og han ba meg om å holde øyne og ører åpne, han trengte film fra et jerpereir. En dag her i juni slang tilfeldigvis en kompis av meg på Steinkjer, Bjørn Oddvar Landsem, ut at han viste av et jerpereir. Dermed var prosjektet i gang.

Kamuflasje ble satt opp, NRKs naturfotograf kom med fly opp til Trøndelag, lå der i noen døgn. Han fikk unike bilder av jerpa som gikk av reiret, beitet og kom tilbake å la seg på reiret igjen. Det skjedde noen minutter hver kveld. Ellers var det stille, hun lå der på reiret i regn og sol. Dagene gikk uten tegn til klekking, og funn av et ødelagt jerpeegg i skogen i nærheten fikk oss til å mistenke at vi her hadde med en omlegging av egg å gjøre. Dermed ville det ta tid å få film av jerpemor med ungene. Filmfotografen reiste tilbake, men Bjørn Oddvar fortsatte å følge med minst to ganger om dagen. Jeg var også innom å kikket på fuglen.

Og så denne uka, etter mer enn 14 dager, kom det telefon med hviskede stemme om at noe var i ferd med å skje. Fuglen var urolig og rugget på reiret, kikket ned og snart hørtes piping. Bjørn Oddvar hadde lånt videokamera, og vi rigget opp Nikon D300 med lange linser. Vi fikk bildene, jerpa fikk ut ungene, og jerpefamilien reiste uforstyrret fra reiret etter ett døgn og to timer. Dette er nok ei opplevelse få har fått med seg tidligere, og dermed også noen unike bilder.

11 kommentarer:

 1. Fantastisk! Morro at du deler slikt med oss :)

  mvh Andreas

  SvarSlett
 2. WOW.. Skjønner at jeg gjør det lett for meg selv, jeg knipser stort sett fra vindusposten. ;-) Flott å se bildene dine fra en verden utenfor syrinhekken!

  SvarSlett
 3. Spennende, vet du noe om når dette kommer på TV eller om deti det hele tatt kommer på TV?

  SvarSlett
 4. Oi så spennende! Det vil jeg se på TV!!

  Linda

  SvarSlett
 5. Et fantastisk øyeblikk du fanget der!!! Jeg blir aldri å gleme dette... 14 dager med venting er ingen ting når man får være vitne til slike naturlige under!
  Som et lite suplement til historien må jeg bare nevne at jerpemor lyktes med seks av syv egg. Seks utrolig søte og nyskjerrige nøster tuslet rundt høemors bein - ut i naturen... I over en time holdt de seg bare 15 - 25m fra reiret, før ferden gikk inn i tett krattskog.

  MVH
  Bjøn O

  SvarSlett
 6. Morsomt! Godt beskrevet av hvordan man kan ta slike bilder uten å trampe feil ;-)

  Godt jobba!

  Jan-Eilert

  SvarSlett
 7. Meget bra bilde og flott bakgrunnshistorie. Beveger meg til dine hjemtrakter på mandag. Du skjønner sikkert hvor jeg skal på tur hen.

  Terje

  SvarSlett
 8. Flott historie Kjartan, og godt at du påpeker viktigheten av at dette gjøres riktig og med 100% ydmykhet for det skjøre i naturen. Fantastisk blde av jerpemor med kyllingen.

  Mvh
  Svein B

  SvarSlett
 9. Takk! Trivelig med noen tilbakemeldinger. Det kommer på TV, men jeg vet ikke når. Det tar nok ennå noe tid. Følger dere med på bloggen så kan jeg jo skrive en liten påminnelse når det nærmer seg.

  SvarSlett
 10. En fantastisk vakker fugl dette. Gleder meg til dette kommer på TV.

  Godt gjort at det blir noe av eggene når man vet hvor mye rev og grevling det er i dette området.

  SvarSlett
 11. Ja, dette var moro :o))
  Flax at Mr. Ovesen så og si "ramla" rett oppi reiret! Var en spennende tid og følge m, selv for meg som egentlig ikke er SÅ interessert:):) Hvem visste vel at dette skulle få sånn til de grader oppmerksomhet? Hihi:o))) Men dere fikk noen helt utrolig flotte bilder både du og Bjørn Oddvar ;o)))

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan