fredag 27. august 2010

3. dag på Svalbard

- Der er en fjellrev! Bilen stopper så brått at lange objektiver og kamerahus hopper i baksetet. Før vi har kommet oss i posisjon har reven sprintet over alle hauger. Vi får bare komme oss videre og se etter et nytt eksemplar av arten.


Man kan kanskje få inntrykk av at det vrimler av fjellrev og ryper rund Longyearbyen, men det tar ofte litt tid å finne frem til fotomotivene, og ikke minst til noen som er sammarbeidsvillige. Når disse dukker opp er det klart for en lang foto fest, og det er da du skjønner at du trenger en hel stokk med minnekort.


Her om dagen brukte vi mange timer sammen med sammarbeidsvilige ryper. I dag traff vi tilslutt på en fjellrevfamilie som aksepterte at vi brukte litt tid sammen med de. Etter å ha ligget på magen i to timer var det slutt på leiken, reveneungene spratt tilbake i retning hiet. Flott! For vi var slitne og minnekortene var fulle. Takknemelig kunne vi reise oss opp og smile over det naturen hadde gitt oss.


Fjellreven på Svalbard er av samme art som den trua fjellreven i Norge, kanskje foregår det også utveksling av gener mellom stammene. En fjellrev merket ved Ny Ålesund ble skutt av en russisk soldat 1600 kilometer øst for Svalbard, den vandrer langt revefanten.Den største forskjellen på fjellreven her på øygruppa og den på fastlandet er størrelsen. I fjellet i Norge kan reven bli opp til fem kilo, her ute er de sjelden mye over tre. Vel, nok om reven i denne omgang. Her noen glimt av andre fotomotiver den tredje dagen vår på Svalbard. Jeg brukte litt tid på både fjæreplytt og rødnebbterner.
Vi fikk også tid til å inspisere båten som i dag skal ta oss opp til en ekspedisjon i isen. Det ser vi virkelig frem til hele gjengen. Tolv naturfotgrafer går nå rundt og drømmer om isbjørn møter.


Neste fredag kan du lese om turen dag for dag her på bloggen. Da er jeg tilbake i kontakt med verden, til da får dere alle ha det bra!

7 kommentarer:

 1. Tusen takk for du har delt med oss dem første dagene.. En sann glede og se dem flotte bildene!

  Riktig god tur til dere alle.....

  monika

  SvarSlett
 2. God tur videre!

  Per E.

  SvarSlett
 3. Mye bra fra de 3.første dagene:) Skal følge med når isbjørn m.m dukker opp om en ukes tid.
  Med den museums "skuta" dere skal ut med,får dere x-fingre og tær og håpe på fint vær.

  ketil

  SvarSlett
 4. En fantastisk tur, og fantastiske bilder!

  Knut Børge

  SvarSlett
 5. Hei Kjartan.

  Takk for du deler turen med oss. Har selv en drøm om reise til svalbard. God tur videre.
  Take it "isi" mye isbjørn vet du:)

  Geir Jartveit

  SvarSlett
 6. For en opplevelse, nydelige bilder!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan