onsdag 4. august 2010

Bade med fugler

Flere naturfotografer har i år laget sin egen fotoflåte. Noen har gjort det ganske avansert, med arbeidstegninger og beregninger, jeg gjorde det så enkelt som mulig.


Dette er en 15 cm tykk, trykkfast isoporplate som jeg har skåret til, den flyter godt og er stabil. Det går også fint å få den inn i bakluka på stasjonsvogna mi.


Første prøvetur ble gjort med en Nikon D300 og en 300 mm, motivet var horndykkere. Med en liten kamuflasje over hodet var det enkelt å komme svært nært fuglene, de svømte flere ganger innenfor nærgrensa så dette fungerer!


Jeg har modifisert den enkle greia noe. Jeg har nå satt på et lag med plank rundt kantene for å beskytte isoporen og jeg har lagt et heldekkende plankelag i bunnen for å få den til å synke enda noe lavere i vannet.


Enkelt og morsomt og med uendelig mange muligheter.
(De to flåtefotografiene er tatt av Bjørn Oddvar Landsem)

11 kommentarer:

 1. Kjempefint at du deler dette med oss. Bruker du drakt i tillegg eller baebukse? :) Mvh Robin Jenssen

  SvarSlett
 2. Som naturfotograf er det vel ganske naturlig å bare bruke Adams drakt. Her har jeg for sikkerhets skyld lånt en tørrdrakt av Bjørn Oddvar :-)

  SvarSlett
 3. Se der ja! Det enkle er ofte det beste. Dette er slik jeg har sett for meg en sånn doning, lett og transportabel. Nå er vel ikke horndykkeren den mest intelligente og sky arten så det blir spennende så se om det fungerer på andre arter også. Hva er det du har kledt over isoporen? Hva om isoporen brekker i to? Det skal kanskje litt til?

  mvh Espen

  SvarSlett
 4. wow jeg blir imponert av dere seriøse naturfotografer, hva dere får til og ideene dere har til kamuflasje, Dette er noe jeg virkelig skulle ha prøvd på selv, da jeg elsker fuglefotografering, Men blir du ikke vår og kald i denne såpass skjøre farkosten?

  SvarSlett
 5. Små og lette doninger er følsomme for bølger, og bare en duk over hodet fungerer ikke til alle arter. Men horndykkeren holder seg vel innaskjærs og vel så det.... Jeg passerer en hekkebiotop til mandag, og har klare planer om å ta med vadebuksene! (Tørrdrakt frister, tar gjerne imot tips fra dere som har peil.)

  SvarSlett
 6. Det er et ullteppe fra forsvaret som ligger over, Espen.

  Denne isoporen brekker ikke i to før du legger den i spenn og kjører bil på den, da kan den muligens brekke - og det er seriøst. Stikk innom en byggevare og sjekk de flakene som brukes til fundamentering.

  Med treplank i bunnen er dette solid som en Bindalsfæring og kan godt brukes i Barentshavet, Knut-Sverre :-)

  OK, skal jeg så være ærlig så er denne laget for fine vår og sommerkvelder med speilblankt vann, solnedgang og litt tempratur i vannet. Akkurat når jeg ønsker å ta turen ut for å ta bilder av fugl på vannet.

  Med tørrdrakt blir du umulig kald uansett, med vadere holder du også lenge. Vadere får du for godt under 1000-lappen. Tørrdrakt må du bruke to - tre lapper på.

  SvarSlett
 7. Hei Kjartan

  Kjekk lite farkost du har fått hvor du har tatt hensyn til det som jeg mener er det viktigste at den er enkel å transportere å med det gir deg mange bruksmuligheter uten en masse planlegging.
  Du fikk en fin start med horndykkeren. Hvordan reagerte de når du kom mot de med flåten? Kan du flytte flåten i ønsket posisjon med fuglene rundt deg eller må/bør du ligge i ro?

  Lykke til videre blir kjekt å følge fortsettelsen med nye arter.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 8. He he...det vasker en bølge (!) av fotomobåter over oss i disse dager. Jeg mener du bør levere ned mot vannet Kjartan, effekten av det lave standpunktet i bildet blir optimal først når objektivet ligger maks 5 cm over vannflata (gjerne mindre). Litt risky selvfølgelig, særlig med saltvann og bølger og alt det der, men pytt pytt ....

  mvh Tom

  SvarSlett
 9. Hei Kjartan!
  Imponert over pågangsmotet! Om du nå skulle velge Adams drakt en varm sommerdag, kan du jo også risikere å få napp - og da e jo middagen berga :-)
  Det e bærre å rykke t når duppen går under..
  mvh Ronny

  SvarSlett
 10. Rune: Man må bevege seg forsiktig og nærmest kommer fuglene når du ligger rolig.

  Tom: Jeg skal sage meg litt ned i isoporen, ikke noe problem :-)

  Ronny: Jeg frykter storgjedda....

  SvarSlett
 11. Så flink du er! Så utrolig mange flotte bilder på bloggen din, helt konge;-)
  Skulle gjerne prøvd sånn flåte en gang, ser spennende ut.
  Ha en god kveld!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan