torsdag 16. august 2012

Tretåspett

Den har bare tre tær, to framtær og en baktå, mens alle de øvrige hakkespettene har fire. Det er likevel flere ting som er verd å merke seg med denne sjarmerende og tilitsfulle fuglen.


Tretåspetten har det med å sette tydelig merker etter seg i skogen. Ringene i barken lager fuglen for å få frem saften som tyter ut av treet. Mye tyder på at fuglene bruker denne næringa mest på senvinteren og våren, for det er billelarver som står på hovedmenyen, og det er disse ungene i hovedsak blir foret med.


Forskning har vist at denne fuglen er en av de beste indikatorene på en rik gammelskog, og at arten er en av de første som blir påvirket av moderne skogbruk. Tretåspetten er helt avhengig av døde og døende trær, som gir godt grunnlag for granskogens biller. Den er altså en skikkelig gammelskogsart.


Hannen er den eneste spetten med gul isse, mens hunnen ikke har spor av denne. Som du ser på bildet over, er den imidlertid enkel å kjenne igjen. I motsetning til de spettene den kan forveksles med i forbifarten - mangler den rødfarge, den er bare svart og hvit.


Selv om tretåspetten har vært i tilbakegang og regnes som en sjelden art, så er den relativt vanlig fra Trøndelag og nordover. Mine bilder er denne gangen tatt i Grong og Lierne, jeg har prøvd å la lys og skogstemning utgjøre en viktig del av det som formidles.

8 kommentarer:

 1. Hei,
  Jeg har sett trær med sånne ringer men ante ikke at det var denne som kunne ha laget de.
  En fin bildeserie av en fugl jeg ikke har sett her :)

  SvarSlett
 2. Hej!
  Fin serie med bilder och text om denna speciella hackspett. Det är välldigt sällan som man ser den men alltid lika trevligt när man väl gör det.
  Ha en fin dag!
  /Ingemar

  SvarSlett
 3. Flott fugl, som vi har hekkende på hytta vår i tregrensa med gammelskog. Nysgjerrig og lite redd av seg. Følger etter oss på bærplukking og kantarellsanking. Artig for både liten og stor. Fine bilder.

  :)

  SvarSlett
 4. Flott serie av denne fine spretten, denne har jeg ikke sett enda. Her har du foreviget den på en fin måte.

  Ottar

  SvarSlett
 5. Snyggt fångat!! Inte sett denna fina fågel

  SvarSlett
 6. Fine bilder av tretåspetten. Det siste bildet var veldig bra :)

  SvarSlett
 7. Fine bilderr Kjartan, og også bra med dine kommentarer om gammel skog etc !!

  SvarSlett
 8. Tusen takk for fine bilder og informasjon om tretåspetten , en fugl som jeg aldri hadde hørt om før, men nå vet jeg hva jeg skal se etter når jeg er ute på tur!

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan