mandag 6. august 2012

Lappfiskand

Den er en av våre virkelige sjeldenheter, lappfiskanda. Arten hekker fra Finnmark og videre østover gjennom hele Sibir, men verdensbestanden regnes som liten. I Norge var det registrert noen få hekkende fugler langs Passvikelva, helt til den plutselig dukket opp som hekkefugl i Vikna i Nord-Trøndelag.


På oppdrag fra Fylkesmannen, har Høgskolen i Nord-Trøndelag de siste årene prøvd å danne seg et bilde av hvor mange fugler som finnes i området. I fjor ble det registrert seks kull, mens det i år ble funnet tre. Det dreier seg altså om noen få fugler som har funnet seg en litt uvanlig hekkeplass, et godt stykke unna den tundraen den egentlig er en del av.

Lappfiskanda er også kjent som en hulruger, men i Vikna er det få naturlige hull i trær. Holker har fuglene ikke tatt i bruk, så hvor de hekker er et lite mysterium, men unger får fuglene altså ut. Et annet spørsmål mange stiller seg er: Hvorfor akkurat her ut mot havet i Namdalen?


Jeg fikk i sommer muligheten til å være med å oppleve lappfiskanda sammen med folk fra Høgskolen. Den viste seg å være en sky skapning som krevde noen timer med venting i kamuflasje, før den viste seg på fotohold. Neste år skal jeg bruke noen timer i mai mens både hann og hunn holder til på disse vannene. Noe må man jo ha å drømme om gjennom vinteren, hannen er en virkelig juvel i fugleverdenen.

3 kommentarer:

 1. Fina bilder..undrar om vi har den i Sverige?

  SvarSlett
 2. Så flotte bilder av en "ny art" i våre trakter! Ser ut til å ha blitt mange små i sommer. Så lenge den ikke fortrenger opprinnelige arter er det jo flott at vi får gleden av å ha denne andearten her. Har aldri sett den selv, men jeg googlet på den og den hannen kunne jeg tenkt meg på brikken selv! Nydelig fugl! Du fikk flotte bilder av hunnen og ungene!
  Mvh Lillian

  SvarSlett
 3. Takk for kommentarer. Ja, lappfiskanda hekker også i Sverige, men den er en sjelden fugl der også.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan