onsdag 8. august 2012

Risvær

Helt nord i Nærøysundet ligger Risvær, midt i skipsleia. En gang var dette et maritimt sentrum i Namdalen. I hundrevis av år gikk livet sin gang her ute - i takt med dønningen fra storhavet. Her la hurtigruta til ved kai, her kom pakker til postkontoret og her gikk barn på skolen.

Solnedgang over Risvær
Rød jonsokblom i tømmerkassen
Nikon D4, 17-35 mm
I dag er det stille på Risværet - eller stille er kanskje feil. Naturen har tatt øygruppa tilbake, slik den har gjort på så mange øyer langs kysten vår. I sommer hadde jeg ei fantastisk natt her ute, sammen med fuglene, blomstene, dyrene - og minnene om det som en gang var.

Grunnmuren etter skolen på Risvær
Unge av småspove
Mink
Einer
Det siste huset det bodde folk i
Rundt 1960 flyttet de siste fastboende fra øygruppa i Nærøy. Siden den gang har forfallet preget alt det menneskene reiste fra. 

Rødstilk
Rødstilken og månen over huset er fotografert med Nikon D4 og 300 mm

Nå har det seg slik at en kar fra Namsos har kjøpt Risvær, 20 øyer med to falleferdige hus. Haldor Holien har blitt væreier - i en rekke som i historiebøkene kan skrives helt tilbake til starten på 1600-tallet. - Galskap, sa han selv da vi drev omkring på været i sommer.
 


Jeg synes slik galskap er morsom, så jeg takker for turen og opplevelsen med disse bildene på bloggen. Håper det nå kan skapes litt nytt liv her ute, og at jeg kan få komme tilbake for å tenke litt på den evige havbåra - som kommer og går, som formes av vær, vind, sol og skyer. Den speiler oss mennesker.
11 kommentarer:

 1. Fantastisk sommerstemning av kystlandskap. Har selv barneår fra øy uti havet og kjenner på tilhørigheten til kystnaturen. Forstår godt slik galskap og syns der er kjekt å høre at noen har anledning / tør gjøre det. Virkelig en flott serie.

  SvarSlett
 2. Fina bilder! Det är nåt ödsligt och fascinerande med ödebyar. Sorgligt men ändå upplivande på nåt märkligt sätt. Tryggheten är naturen oftast alltid består.

  SvarSlett
 3. Fantastisk fin bildeserie, med utfyllende tekst, du presenterer her. Vakkert kulturlanskap!Spennende plass, som jeg gjerne kunne tenke meg og besøke :)

  SvarSlett
 4. Oi, her har du fått frem stemningen av kystlanskapet.
  Nydelig bildeserie.

  SvarSlett
 5. Hyggelig å få slike tilbakemeldinger! Setter virkelig pris på det, takk.

  SvarSlett
 6. Utrolig fin bilde serie Kjartan! Her var det lett og drømme seg bort og se og høre det livet som en gang må ha vært.Forunderlig at storsamfunnet ikke tar bedre vare på disse plassene. En viktig bit av Norges historie som
  en dag desverre er borte.

  Mvh Vidar Gran.

  SvarSlett
 7. Det er mange sånne samfunn langs vår vakre kystlinje som avbefolkes og flyttes fra. Kjekt er det å se der noen tar tak og holder liv i gamle bosteder og renoverer.
  En fin bildeserie du viser her ;)

  SvarSlett
 8. Fy fabian vad vackert! ödehus är spännande...men vilka fina bilder oj oj oj!!! Top job!

  SvarSlett
 9. Her finner jeg ikke ord for å skrive hva jeg føler.Fantastiske gode fortellende bilder fra en svunnend tid.

  SvarSlett
 10. Nostalgisk i både bilder og tekst, men utrolig fint å se og lese likevel! For et eventyr å boltre seg i! Veldig, veldig gode bilder med både lekre detaljer og god oversikt.

  SvarSlett
 11. Flotte bilder, og en tur tilbake i tiden, gir mange tanker også

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan