søndag 5. september 2010

5. dag på Svalbard

Dag fem skal bli litt av en opplevelse for oss alle, jeg står opp og tar med kameraet ut allerede klokka 04.30. På dekk finner jeg Vegard Lødøen som allerede har fotografert i en halvtime. Utover morgenen dukker de fleste opp. Det er en stille morgen med fine forhold.


Det speides nå etter isbjørn hele veien opp langs kysten, men først når vi kommer mot bukta der hvalkadavret ligger blir det kontakt med kongen. Når vi runder neset ser vi den første bjørnen oppe i steinura, ved restene av en Finnhval.


Nå settes Zodiakene på vannet for første gang.


Det blir litt av en start på turen, som ennå ikke har vart et døgn, vi ser tilsammen fem bjørner i området. Blant disse er ei binne med unge og en hannbjørn som er ekspert på å dykke etter det gamle kjøttet som fortsatt ligger på havbunnen.



Et av høydepunktene kommer da den gode dykkeren går under vann og tar en polarmåse som ligger like ved båtene. Det er adferd som ingen har sett tidligere, selv om vi har folk med 20 års erfaring som isbjørnguider.


Bjørnen leker en god stund med måken der ute på vannet, men så tar han faktisk fuglen inn til land og lar en annen bjørn ta over leken. Her herjes det i lang tid med den stakkars måken før den bli forlatt i steinene.



Etter tusenvis av bilder og to fantastisk timer sitter vi der måpende i båtene, kan det bli bedre enn dette? For en start!


Turen går nå videre inn i en ny transportetape. Vi går videre mot iskanten der oppe ved 80 grader nord. Utpå kvelden blir det imidlertid en ny runde med foto. Nord/vest for Hinlopenstredet møter vi på en flokk med storhval. For det meste er det nok Finnhval, men muligens er det også blåhval i flokken. Det er nesten uvirkelig å oppleve disse gigantene på nært hold.




Vi møter også på en ny isbjørn, 30 ismåker og jeg observerer en ung rosenmåke langs en iskant litt lengre vest. Et skikkelig punktum på en dag som det nesten ikke er mulig å beskrive gjennom et innlegg her på bloggen.


Været drar seg til og vi gynges i søvn. I morgen blir det en helt annen dag!

9 kommentarer:

  1. Wow for en tur og for noen fantastiske bilder! Bilder man bare kan drømme om å få tatt.

    SvarSlett
  2. Flotte bilder Kjartan,og det ser ut for at det var en opplevelsesrik tur.Må innrømme at jeg er litt misunnelig,har dog trøstet meg sjøl og kjøpt meg en 500mm,he,he.

    SvarSlett
  3. hmmm .. sitter og jobber med grønnfargen her nede.. dette må ha vært full klaff og vel så det.. trøsten må vel være at jeg dro uka etter dere til finland i april.. da hadde jeg full klaff... så ble det litt bedre.. neida.. gratulerer kjempemasse med bildene...og ikke minst opplevelsen..

    SvarSlett
  4. Gratulerar Kjartan! Fina bilder, och en naturupplevelse man kan drömma om. Tack för att du låter oss delta !

    SvarSlett
  5. Kanonbra dette! Utrolig tøft med isbjørn som tar polarmåke da. Og rosenmåke er jo ikke akkurat dagligdags. Nydelige stemningsbilder de 2 siste. Det er spennende å følge turen dag for dag selv om det ikke er "direktesending"!

    mvh Espen

    SvarSlett
  6. Hei Kjartan,

    Ser dere hadde bra klaff på turen med masse flotte bilder. Ikke minst gratulerer med fantastisk funn av rosenmåke!!! Selv om folk ikke tror det, så er den faktisk vel så vanskelig å få sett på Svalbard som på faslandet.

    To kommentarer som sikkert vil glede og skuffe...

    1) Ifjor var det et BBC team som filmet bjørn som gjentatte ganger dykket for å ta kortnebbgås underifra....Dette skjedde ved Akseløya (Bellsund). Altså er adferden kjent fra tidligere.

    2) Bildene av hvalen din ER en BLÅHVAL! Et meget godt kjennetegn er at den faktisk løfter halen ved dykk (noe ca 20% av blåhvalene gjør). Dette gjør aldri finnhvalen. I tillegg ser man at ryggfinnen er knøtt liten og sitter meget langt bak på ryggen (en finnhval har mer som en haifinne). Man ser også de flekkete tegningen på dyret om man ser på bildet ditt i den større utgaven. Du kan sammenligne her:

    http://wildnaturelive.blogspot.com/

    med en blåhval som ble fotografert i samme området og muligens samme dag som dere? Her er også bilder av finnhval til sammenligning. Av de blåhvalene som løfter halen, så løfter mange halen kun halvveis opp, og da er det som regel høyre halvdel som stikker høyest opp. Som en kuriositet kan det nevnes at på dykkebildet ditt ser det ut til at den løfter venstre halvdel høyest.

    Så gratulere både med rosenmåke OG blåhval :-)

    Mvh

    Eirik Grønningsæter

    SvarSlett
  7. Heisan Kjartan,

    Nå må du skynde deg hjem til jakta på torsdag:) Regner med at du har noe å fortelle om turen i Arktis?
    Det som ikke er så enkelt å få fram i en blog der du skriver om opplevelsene er følelsen man sitter med under og etter slike opplevelser. Arktis er følelsesmessig en stor opplevelse. Man må bare dit for å kjenne den på kroppen.

    Mvh
    Svein Wik

    SvarSlett
  8. Takk til alle for tilbakemeldinger på bloggen, og gratulerer med ny 500 mm Tom, den kosta vel noe av det samme som denne turen :-)

    Eirik, det var virkelig morsomt å høre at det er blåhval på bildene. Vi har kikket i bøker og diskutert, men det er godt å få svaret fra noen som kan dette. Det irriterer meg fremdeles at jeg ikke sto med kameraet da rosenmåken dukket opp. Speidet måker med kikkert og sprang inn og fikk snudd båten, men dokumentasjonen uteble dessverre.

    Har derimot bilder av flere sabinemåker i hvalblåsten, men det er jo ikke samme "svung" over den arten.

    SvarSlett
  9. Hei Kjartan.

    Du verden for en opplevelse du har hatt...er faktisk veldig misunnelig..Gratulere med noen fantastiske bilder og opplevelser.

    Geir Jartveit

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan