tirsdag 14. september 2010

Siste dag på Svalbard

Etter frokost forlater vi MS Stockholm for denne gang, turen er over, klokka 14.00 går flyet til fastlandet. Sjøgangen sitter fortsatt i kroppen og den vil gjøre det i flere dager, minnene de vil vare mye lenger. Det har vært en fantastisk tur. Før flyet rekker mange av oss et siste møte med fjellrevene ved Longyearbyen.For egen del bruker jeg denne muligheten til å panorere på litt lengre lukkertider. Arkivet er allerede fylt opp med gode og skarpe bilder av disse revene.


Skal jeg oppsummere turen så blir det med superlativer som fantastisk, topp og en stor opplevelse. Jeg kan jo i grunnen bare ta frem de ordene som jeg brukte i et kommentarfelt litt tidligere: Når det gjelder Svalbard og Arktis så har jeg alltid forstått at det var noe spesielt med å være der. Bilder og tekst har gitt meg en forståelse av det, men jeg har aldri helt fått tak i hva det er. Nå har jeg kommet til at man bare må reise opp for å oppleve det, det er en ubeskrivelig helhet, en natur så storslagen at den ikke kan formidles - Den må oppleves, med alle sanser!


For meg sitter også fargene igjen som sterke minner og inntrykk. Svalbard er ikke det svart/hvite som så mange har gitt meg et inntrykk av. Arktis er jo fylt med farger. Det er blåtoner i is og hav, rødt i fjellene som selv på en grå dag farger tåka som henger lavt over landskapet og det er pasteller i himmelen.

Natur er etter min mening farger, jeg har kanskje gått lei av at ting skal være svart/hvit. År med tjeneste i mørkerom kan ha gjort sitt. Likevel skal jeg avslutte med en serie bilder i svart/hvit. Fordi Svalbard, som svart/hvit bilder, også er fylt med alle disse gråtonene som finnes i livet. Ingenting er egentlig bare svart eller hvit, ingenting er bare vakkert.

Takk for denne gang Svalbard, jeg har på følelsen at jeg også kommer tilbake.

12 kommentarer:

 1. Revebildene var bare utrolig,utrolig fine med det første som favoritt. Det kribler etter å reise dir igjen.Mvh Robin Jenssen

  SvarSlett
 2. Ja Kjartan, det har varit ett stort nöje att följa din blogg med mycket fin text och många fina bilder. Makalösa bilder egentligen, men frågan är om inte dessa sista bilder du nu visar tar priset! Enastående, rävbilderna, fjället med ljuset på, renbilden och flera av de svartvita bilderna är outstanding!
  Och som alla skriver - det känns som man bara måste åka dit innan livet tar slut;Får se om man kan skramla ihop pengar till en sådan resa - för det är ju ett minne "för livet".
  Tack !

  SvarSlett
 3. Flotte bilder Kjartan! Panoreringene ble jo outstanding! Men som du også sier, Svalbard er ikke bare det flotte dyrelivet og landskapet, det er også det de kaller kulturminner, forfallne gruver og etterlatenskaper fra svunne tider. Jeg mener de er med på å skape den spesielle stemningen der oppe, sammen med alt det andre. Det er noe spesielt å ferdes rundt i det enorme landskapet og komme over slike "kulturminner". Man må tenke litt over hva som har skjedd på slike steder, prøve å forstå hvordan det var å leve der for mange år siden. Veldig spesielt var det også å kjøre scooter fra Longyearbyen til Barentsburg, den en gang så staselige russiske storbyen som i dag er ganske så forfallen og nærmest forlatt. Fra velstand i Norge til en forfallen russisk by på noen timer...

  Jeg vet utmerket godt hva du mener når du sier det er vanskelig å beskrive stemningen der oppe med bilder og ord, jeg har prøvd å beskrive det selv til venner uten å klare det. Det må bare oppleves! Men jeg kjenner stemningen kommer når jeg leser disse innleggene dine, og det er klart jeg kjenner arktis trekke hardt i meg! Takk for at du deler dine opplevelser med meg, det har vært herlig å følge deg på drømmeturen!

  mvh
  Øyvind

  SvarSlett
 4. Panoreringene er det råeste jeg har sett på år!

  SvarSlett
 5. Jag vill också tacka för den fina bildsviten från Svalbard. Helt otroligt fina bilder!

  SvarSlett
 6. Tenk at du skulle komme oppi en jaktsituasjon på Svalbard også! Sikkert ulovlig jakt :-)

  Flotte bilder og fin fortelling Kjartan. Kjekt å få en logg fra turen.

  Vi snakkes!

  SvarSlett
 7. Hei dette var en voldsom imponerende bilde serie! Klarer ikke å velge noen favoritter alle var bare utrulige flotte på hver sin måte. Takk for opplevelsen

  SvarSlett
 8. Jeg har med glede fulgt med på alle bloggene fra turen : din, Terje Syltes og Roy Mangersnes, ...hver dag. Det har vært interessant å se hva dere har kommet opp med og dere har presentert mange fine bilder. Fra siste innlegg likte jeg spesielt de panorerte revene.

  Da er det bare å spare til neste tur !!

  SvarSlett
 9. Takk til alle for kommentarer.

  For de som ikke skjønner det nå så får jeg bare legge til at bildet fra "reinsjakta" viser Roy med stativet.

  Øyvind, du har helt rett i at man fort begynner å tenke på det som har skjedd her oppe gjennom tidene. Jeg har allerede lest mye svalbardhistorie. Det startet allerede under båtturen.

  Puttet forøvrig 11 kroner og 50 øre i Svaldbardkoppen i dag så sparinga er i gang Tom:-)

  SvarSlett
 10. Heisann.
  Ja du Kjartan:)
  Har vært spennende å følge bloggen din dag for dag i etterkant av Svalbardturen.
  Ikke bare viser du veldig flotte fotoer men du er dyktig i maRKEDSFØRINGEN AV DEG SELV MED MÅTEN DU GJØR DETTE PÅ. DET ER NOK FLERE ENN MEG SOM HAR ÅPNET BLOGGEN DIN FØR JEG HAR ÅPNET VG-NETT PÅ MORGENEN NÅR DU HAR PRESENTERT BILDENE FRA SVALBARD.
  DU ER OG BLIR EN STOR INSPIRASJONSKILDE FOR OSS GLADE AMATØRER.
  VI HØRES.

  SvarSlett
 11. Jag har med stor behållning följt dina inlägg från Svalbard. Många fantastiskt fina bilder. Bilderna på rävarna är helt underbara!
  /Jukka

  SvarSlett
 12. Hei.

  Interessant å lese alle kommentarene og se de flotte bildene.

  Hilsen Bjørg

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan