tirsdag 10. mars 2009

Travle tider

I går var det mandag, og det betyr fast bok-kveld for Steinar Johansen og meg. Vi er i ferd med å bygge opp grunnstammen i boka om de to nye nasjonalparkene i Nord-Trøndelag. Går du med bokplaner kan du jo lese litt om hvordan vi jobber.

Vi har samlet bilder fra områdene Blåfjella/Skjækerfjella og Hartkjølen i Lierne siden 2002. Den gang drømte vi om et bokprosjekt en gang i fremtiden. Vi hadde forsatt film i kameraet og noen få av de bildene blir trolig med i boka, men mye har forandret seg siden tiden med dias. 

Uansett er det viktig å tenke langt frem når man starter jobben med ei bok. Det er innsamlinga av bilder som tar tid. Når finnansieringa var på plass for ett år siden begynte vi jobben med utvelgelse av bilder som skal trykkes, og det driver vi fortsatt med. Vi ønsker at bildene skal bære boka, og at teksten skal følge de gode bildene. Hadde vi gjort det i motsatt rekkefølge kunne vi risikert at vi hadde en mengde, ubrukte og meget gode bilder. Samtidig kunne vi også stått i den situasjon at vi manglet illustrasjoner til noe av teksten. Men slik jobber man ikke med ei fotobok etter vår mening. 


Over ser du Steinars vakre bilde av Lurusneisa og Fossdalsfjellet som allerede er plassert som det første bildet i boka. Her ligger også kapitlet om eventyret som vi fortsatt diskuterer utformingen på. Utkastet til teksten er som følger: 

"Duften av nytrekt kaffe fra svartkjelen, blanda med den rå lukta av fjellmyr killer i nesen. Det svake suset av vinden, klukkinga fra bekken og rypas kakling i kjerret opp i lia danner at lydteppe helt forskjellig fra det du er vant med. Du vet det kanskje ikke selv, men du er faktisk i eventyrlandet nå. Det blir kanskje ikke tid til så alt for mange slike turer, men de du tar setter seg i sjela. For her inne finner du ro og inntrykk så sterke at de vil være med deg gjennom hele den lange vinteren. Det er denne lukta, disse fjella og de helt utypiske dagene du vil ta med deg inn i drømmen, inn i alderdommen og ha som minner de dagene du trenger det. En reise inn hit er en investering for livet, påfyll som blir liggende i tanken, uansett om det er fiske, jakt, bærplukking eller bare turen som dro deg hit. Det er eventyret for de fleste av oss."

Bildet av fjellreven under skal også med, selv om jeg skuffet kunne konstatere at det ikke holdt til sølv i Villmarksliv denne gangen. Men juryen der har sin smak, og vi har vår egen. Slik er det heldigvis!


Når jeg  skriver om travle dager handler det ikke bare om bok-kveld på mandager, men jobb i NRK, familie og hus, salg av bilder, utvelgelse til fotokonkurranser, skriving på kveldstid, fotografering så fort forholdene er bra og i morgen er det jammen foredrag for Nord-Trøndelag Turlag i Grong. Ser frem til å komme meg ut for å fortelle om naturen! 

Også kan jeg slå fast at dagene langt fra er kjedelige.

2 kommentarer:

 1. Hei Kjartan!
  Virkelig spennende bokprosjekt, artig å høre hvordan dere jobber. Har selv lyst til å lage en bok, men må nok vente en stund før det kommer noe ;)

  Aleksander

  SvarSlett
 2. Hei Kjartan
  Ja håpar du bloggar litt om bokprosjektet fram over, det er veldig spennande og følge med på.
  Virka for og bli ei flott bok ,eg var langt inne på vidda berre det lille utkastet som du kom med.
  Mvh Ronny

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan