mandag 3. desember 2012

Rapport fra ørneskjulet

En bleik og kald måne lyser opp landskapet. 14 blå grader biter i nesa når jeg drar med meg fotoutstyr, fjellduk og thermos inn i ørneskjulet. I lyset fra lommelykta sjekker jeg åtet og legger ut litt frø og nøtter til småfuglene.


Først klokka 08.30 høres nøtteskrika og meisene utenfor, det er ennå ei stund til det blir fotolys. Nå er dagene virkelig korte. Vi nærmer oss solsnu, og jeg nærmer meg soloppgang her jeg sitter å venter. Jeg lar nøtteskrikene være, bestemmer meg for å prøve å fange innflukten når ørna en gang dukker opp. 

Det går ei time, konsentrasjonen begynner å glippe og fingeren på avtrekkeren er i ferd med å stivne. Jeg må ha kaffe! Det gnaurer i toppa på thermosen og jeg ber om at ingenting må skje mens jeg skjenker den varme drikken. Deilig med en varm kopp å holde i - for ja, det er litt surt og kladt, men en rødspritbrenner putrer og smeller i et hjørne av skjulet - og nå etter ei ny halvtime smeller det endelig fra kameraet mitt også. 


I løpet av to sekunder har ørna dukket opp og landet. Jeg får tatt de bildene som en stiv finger har ventet lenge på, men det blir bom med både fokus og plassering. Ahhh... sånn er dette livet. Det er uansett litt av ei spenning og litt av ei stemning, og det kommer da alltid nye muligheter.


Nå konsentrer jeg meg om "svartstrupe" på åtet. Jeg har gitt den voksne kongeørnhannen, som holder til ved det nye skjulet hos Ole Martin Dahle i Flatanger, dette navnet. Han er virkelig svart i strupen. Han holder det gående på reven i ei times tid i det vakre vinterlyset, som oppstår utover formiddagen. Han kom egentlig på ei perfekt tid!
Noen kråker og skjærer er vitner til etegildet. De får da også snappet seg noen matbiter, smuler fra kongens fat. 


Klokka 11.00 skjer det noe igjen. Svartstrupe hopper av åtet og setter seg litt til siden. Her blir han sittende å gjøre rare bevegelser i minst 10 minutter. Det blir mange morsome bilder, og det er tydelig at noe er i ferd med å hende der ute.Ei "lita" frøken kommer seilende inn fra siden. Nå skal det bli spennende å se hva som skjer. Kanskje er dette et par?De to fuglene snakker litt med hverandre, før damen tar plass ved frokostbordet. Eller er det middag? Hun bruker i hvertfall litt tid. Snart er i tida i skjulet over for denne gang. Dagene går så fort nå i desember.


Fotolys fra 09.00 til 15.00 om man har et av de nye lysstreke kamerahusene. Flere har lurt på om Ole Martin leier ut dette nye skjulet; selvfølgelig gjør han det. Både dette og flere andre fungerer utmerket nå, det gjør også en dag på sjøen i vinterlyset. Det er bare å ta kontakt med Ole Martin om du har lyst på en kald, kort dag sammen med ørnene. Folk kjører 150 mil fra både Finland og Sverige for å oppleve dette.

28 kommentarer:

 1. Jeg blir skikkelig misunnelig når jeg ser ørnebildene dine. Utrolig flott lys og bakgrunn. Hva slags objektiv bruker du og hva er avstanden til reven?

  SvarSlett
 2. Herlig skildring Kjartan! Skal til Flatanger til helga, gleder meg som en onge! Må si jeg liker kulissene ved det nye skjulet, har mye å si for bildene.

  Jeg ser du ikke har direkte sollys på ørna, kun på bakgrunnen. Er det fordi sola ikke kommer høyt nok, eller skyldes det at ørna ikke var der når sola kom?

  SvarSlett
 3. Takk for tilbakemeldinger! Svein Roger: Jeg bruker stort sett Sigmas 300-800 mm som objektiv i dette skjulet. Avstand til reven er ca 25 meter, og skal man ha med vingene på ørna må man holde seg under 400 mm.

  Øyvind: For 14 dager siden var sola høyt nok på himmelen, men nå er det ikke lenger direkte sollys på åteplassen. Blir nok knall til helga ja!

  SvarSlett
 4. Fin fortelling som trigger naturfotografen som bor i oss som ferdes i disse fora.
  Flotte bilder , lekkert lys og ditto kulisser.
  Frister:)
  Mvh
  Torbjørn Wingsternes

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Torbjørn. Blir en ny tur ut i mårra. Greit å ha kveldsvakt i disse mørketider...

   Slett
 5. Hei!!Jeg tør nesten ikke skrive her..for dere er joo såå dyktige..men må bare si at dette var virkelig imponerende!!flott skrevet og!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Anita! Hyggelig at du tar deg tid til å skrive noen ord.

   Slett
 6. Fint skrivet Kjartan - och verkligen fina bilder med magnifikt ljus !Det där nya skjulet får jag nog testa framöver...

  SvarSlett
  Svar
  1. Gi et pip når du reiser over da Lasse. Kanskje vi kan møtes og si hei!

   Slett
 7. Du har fått "skjulsyka" Kjartan:-)Men Du leverer bra ja!! Det er riktig som du sier, det er ikke direkte lys på plassen nå. Men mange synes at det varme lyset på fjellet bak gjør denne plassen spennende. Du bør vel kjøre en workshop til neste November Kjartan. Det er jo ikke så enkelt å eksponere med slikt lys. Greier man det som du blir det jo riktig bra.Snakkes til helga Øyvind. Skal finne frem skikkelig fint åte:-) Ole M

  SvarSlett
 8. PS! Skjærebildet er jo bare lekkert!! Olem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Ole Martin. Jeg tror vi får satse på en ørnefotohelg eller to om ett år. Snakkes mer om det i mårra :-)

   Slett
 9. Hei Kjartan
  Fantastisk flotte bilder med gyldent vakkert lys.Flott tekst til opplevelsen.
  Kai Edvard

  SvarSlett
 10. Vad spännande berättat och kanonbilder du fick, hatten av !!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Behold hatten. Det blir kaldt uten i disse dager :-)

   Slett
 11. Fin historie og flotte bilder! Gleder meg til helga, -da er det min tur:)

  Lykke til i morra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper dere får en knalldag i helga. Også ringer jeg og plager deg snart igjen. Nye turer står i kø - og du er alltid velkommen til å være med.

   Slett
 12. Fina bilder och trevlig läsning Kjartan!
  Du fick nästan med hela fågel vid landningen:=)
  Trevligt att träffas.
  Ses igen / Kenny

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kenny! Takk for sist og takk for nyttige tips om landingsvinkel. Håper jeg kan gi deg noen tips neste gang da.

   Slett
 13. Flotte bilder og historie.
  God motivasjon før ørnesesongen starter for min del.

  SvarSlett
 14. veldig fint lys i bildene, liker spesielt godt 8 og 9

  SvarSlett
 15. Voi voi... For noen flotte bilder.

  Er så heldig at jeg skal få være med de litt mer garvede fotografene til skjulet i helga. Det blir min første tur i et fotoskjul noensinne.

  Kan vel uten å overdrive si at jeg gleder meg enormt......

  SvarSlett
 16. Takk Magnus, Morten og Øyvind!

  Håper du har et kamera som tåler minst 1600 iso Øyvind. Selv midt på dagen må du så høyt nå. Før klokka 10 og etter klokka 14 er det mulig du bør ligge over 3000 iso - så vær klar over at lyset er en begrensende faktor. Ellers er det bare å storglede seg til opplevelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper D7000 og f/4 gjør nytten....

   Står vel mer på om nybegynneren bak kameraet er i stand til å gjøre en god nok jobb :)   Slett
 17. Herlig lys i bildene og nr 9 ble jo riktig så spennende, flott gulbrun bakgrunnsfarge til ørna, nokså lang eksponering med hodet i fokus og resten i bevegelse og noe av vingen utafor, liker det veldig godt :-)
  Rune

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan