mandag 7. juni 2010

Må vi?

I de siste dagene har jeg hørt påstandene i media: Vi går mot kraftkrise! Norge produserer minst alternativ energi i Europa! Det var vel derfor ikke overraskende at nyheten om Fosen kom i dag.

Folket har blitt godt forberedt og smurt med påstandene, men spør deg selv og spør gjerne naboen, er det egentlig dette vi vil? Ønsker vi steinhauger, veier og industri der stillheten og smålomen hadde sin bolig? Kunne vi spart strøm? Kunne vi fornyet kraftnettet? Kunne vi ha opprustet vannkraftverkene? Kunne vi ikke klart oss godt uten å ta enda et jafs av det vi en gang skal gi barna våre?


Må vi virkelig ha mere kraft? Må vi ha flere lysende butikker? Må vi kjøpe mer? Må vi bygge større hus? Må vi ha enda større bil? Må vi pumpe opp mer olje? Må vi ødelegge mer natur? Blir vi virkelig lykkeligere nå?

Lever vi egentlig i et demokrati?

På en slik sorgens dag for naturen synes jeg det er på plass å stille spørsmålene? Les mer om utbyggingen på Fosen, sett deg inn i det som skjer:

330 nye vindmøller
Raser mot vindkraft
Stian Holmens blogg

I natt legger jeg meg med synet av vindmøller og oljedruknet sjøfugl på netthinnen. Hva gjør vi egentlig med jorda vår?

8 kommentarer:

 1. :( lite mer er det å si... i Breivika på Andøya der jeg vokste opp har NVE også gitt konsesjon til bygging av en diger vindmøllepark i et rikt myrområde...Fornybar energi er bra men ikke over alt!

  SvarSlett
 2. Nei, vi må ikke. Dette viser bare at forvaltningsapparatet svikter totalt til fordel for pengeapparatet. Naturen ofres likevel for å nå de nasjonalpoliiske mål. Og alternativene var ikke særlige gode? Politikk er ikke til å bli klok av, og hvor ble det av demkokratiet?

  SvarSlett
 3. Det er vel bare å innse at Norge aldri har vært, og trolig aldri kommer til å bli en nasjon som har et snev av vilje til å ta vare på naturen. Vi kjemper også den samme kampen i et av Norges (og Europas) viktigste sjøfuglområder - Kysten av Møre og Romsdal...I Norge virker det som om hvis noen oppdager verdifulle naturområder, så skal det ødelegges raskest mulig. Jorda er dessverre ikke fornybar, slik mange later til å tro.

  SvarSlett
 4. Hvor skal dette ende? Verdifulle områder der mange arter hekker, der skal det opp hundrevis av vindmøller.

  SvarSlett
 5. Hei! En smule off topic her men jeg finner ikke e-post adressen din sånn uten videre. Lurte bare på om du kunne sette meg opp i bloggen om norske naturfotografer?

  mvh Espen

  SvarSlett
 6. Takk til dere som har skrevet noen ord, jeg følger med. Og Espen, det skal bli!

  SvarSlett
 7. Grunnen til at jeg ikke er på hugget er at kroppen føles tom etter at Nord-Trøndelag e-verk skal sprenger et av Flatanger vakreste fjell til helvetet og så bygge 65 vindmøller der. Meldingen kom for noen dager siden og jeg må bare si, jeg fortviler. Takk Kjartan for at Du skriver så godt for natiren, savner et større engasjemnet fra andre fotografer som har dette som levebrød.Skriv til NVE å si hva dere mener!!Ole

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan