fredag 12. mars 2010

Farger

Som tidligere hobbymaler, og med en del kunstinteresserte mennesker i familien, synes jeg det er spennende å tenke på hva fargene gjør med et naturbilde. Farger er selvsagt et viktig virkemiddel når man tar et bilde, og har man et bevist forhold til dette så kan man komponere bilder slik at man oppnår den effekten man er ute etter ved hjelp av fargene.


Ta som et eksempel rødt, det er den fargen som treffer øyet til en betrakter først. Ved å plassere rødt i forgrunnen har du allerede begynt å skape dybde i bildet ditt. Ved å bygge ut med dusere farger i mellomsjiktet og kaldere farger i bakgrunnen, jobber du som de gamle malerne.


I mange år har kunstmalere selvfølgelig også brutt alle regler om fargebruk, vi naturfotografer henger virkelig langt etter der. Munch var en av de første norske malerne som lekte med billedrommet på denne måten. Maler man en vei som leder innover i et bilde, men som plutselig stopper i en knallrød vegg blir det en logisk brist. Det som skulle vært nær, står helt bak. Man roter bevist med billedrommet for å skape en effekt. Det kan være effektivt også i naturfoto, det er bare å prøve.


Farger er noe vi reagerer instinktivt på, farger har en betydning som sitter i ryggmargen vår. Bruk nettet og sett deg inn i hva vi forbinner med de enkelte fargene og hva de kan bety for budskapet i et bilde. Det finnes mye fargelære der ute i cyberspace. Det er spennende saker, og det gir både fotografering og det å kikke på bilder en ny dimensjon.


Fortsetter vi med rødt som eksempel så kan vi jo si at det er varselfargen som også symboliserer sterke følelser, blod, ild, krig og kamp. Gul kan både være varme, sol, høst og svik. Blå er himmel og hav, hav er vann og vann er følelser. Her er det mye å ta tak i, og det henger tett sammen med naturen og det den har gitt oss. Det er derfor vi reagerer slik på fargene.


Det velkjente fargehjulet viser farger som harmonerer, de står ved siden av hverandre og du vil ofte finne de slik ute i naturen også. Bare kikk på blomstene i juni. Ofte er det flott å ha ulike valører av en farge i et bilde, eller farger som står nær hverandre på fargehjulet. Kan du bruke dette som en bakgrunn i bildet for så å bryte med en komplementærfarge, ja da har du noe sterkt på gang. Komplementærfarger er de som står rett ovenfor hverandre i hjulet. F.eks. grønn og rød som gresset og edderkoppen på bildet.

Lykke til med fotograferinga og god helg!

5 kommentarer:

  1. Interessant Kjartan! Har lest en del om dette på nettet tidligere, og ser at flere, bla Thom Hogan (som lærte mye av Galen Rowell mens han enda levde) mener fotografer hadde hatt godt av å ta maler/kunst-kurs for å lære seg å bruke farger og komposisjon. Tror det ligger mye i det, fotografer (i alle fall nybegynnere som meg) er kanskje vel mye opptatt av å få det tekniske riktig før man begynner å lære seg fargebruk og komposisjon. Man burde vel prioritert i motsatt rekkefølge :)

    SvarSlett
  2. Hei Kjartan, bra innlegg og nyttig lesing. Interssante ting å ta tak i.

    Mvh Bent

    SvarSlett
  3. Flott og meget interessant lesning dette Kjartan..
    Når det gjelder tyding, bruk og utnyttelse av farger i en komposisjon for og få betrakters oppmerksomhet, er nok noe de fleste skulle satt seg bedre inn i, meg selv innkludert..
    Det øverste bildet er jo bare helt fantastisk, malerisk....

    mvh Ole Arne

    SvarSlett
  4. Hei Kjartan!

    Dette var bra! Vi har jo "loven om det røde punkt" innen foto. Dessuten også, som du er inne på, hvor det punktet plasseres. En annen ting som også er interessant er: Uansett hvor vi er hen i naturen, eller når vi er der, vil alltid fargene harmonere med hverandre. Ikke en farge er i disharmoni med noen annen. Det er fantastisk! Naturen er suveren der. Den trenger ingen læremester for å blande fargene riktig på noen palett. Å fotografere i farger er det samme som å leke med farger, og når det gjelder mennesket kan leken gli noe ut, for å si det på den måten. Bildet av jordmidden (tror det er det?) på den grønne mosen er helt suverent! Nydelig! En god helg til deg også, Kjartan!

    Hilsen
    Svein E. Børresen

    SvarSlett
  5. Spennende lesning og jeg må si jeg falt veldig for det ene bildet i din fine serie her. Mannen og hunden ute på myra :)
    God helg :)
    mvh
    Håvard

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan