tirsdag 17. februar 2009

Fossekall på Høylandet

De siste dagene har jeg jobbet litt med Norges nasjonalfugl i nærheten av hjemstedet mitt. Lokaliteten er jeg godt kjent med for jeg har fotografert fossekallen i denne elvestrekningen gjennom flere år.

Her kan det på kalde vinterdager samles opp mot 50 fugler i den åpne elva, men enkelt å ta gode bilder er det likevel ikke.

Den erfaringen man raskt drar er at det ikke holder å være ute noen timer, man må følge en slik lokalitet gjennom dagen og i litt forskjellig vær. Først da ser man når de optimale forholdene kan oppstå. Her er min erfaring at lyset lever og blir magisk i det kveldssola treffer tretoppene som kaster reflekser ned i elva. Da kan det tas virkelig gode bilder på stedet.
Fuglene er ofte sammarbeidsvillig og gjentar sine dykk, flyvninger og fjærpuss så regelmessig at man med noen timers studier kan forutsi hva som vil skje. Dette er noen bilder fra en ganske vellykket seanse på søndag, bra fornøyd med noe av det, men ferdig med dette stedet blir jeg nok aldri.

Bare det å sitte å se fuglen drive rundt i den sterke strømmen som en kork. Ja, jeg blir like forundret hver gang jeg ser den lille fjærballen kaste seg ut i de virvlende vannmassene og komme opp like tørr som da den forsvant. En liten skapning som gir meg både glede og får meg til å undre over det fantastiske livet vi er en del av her. Må vi bare alle passe på at de som kommer etter oss også kan sitte slik ved elvebredden å smile. Fossekallen er ikke bare nasjonalfuglen vår, den er et mål på at det står bra til med bekker og vann her i landet.

6 kommentarer:

 1. Hei Kjartan!
  Artig å se at du har laget en blogg, slik at man kan følge med på bildene og prosjektene dine framover. Også takk for at du har linket opp til min blogg på blogglista di. Det var artig! :)
  Lykke til videre, jeg gleder meg spesielt til å få se resultatene fra snøugleturen.

  - Aleksander Myklebust

  SvarSlett
 2. Hei!
  Veldig artig. Selv har jeg et lite fossekallprosjekt i et vassdrag mellom Stor-Billingen og Innsvatnet (Billigsåa) der jeg i oktober 2009 satte opp bolig til Fossekallen som jeg skal følge med på. Har observert den der flere ganger, ogå på hytta vi har ved Innsvatnet. Se fuglevennen.no

  Med vennlig hilsen

  Oddvar Øvrum. 21.02.2010.

  SvarSlett
 3. I just found your blog and want to say thank you ! What an enjoyable time looking through so many sites. It is really nice post thanks for sharing and just keep up the good work !

  Medprax™ | Cars for Travelers | Search Engine Marketing

  SvarSlett
 4. I just found your blog and want to say thank you ! It is really nice post thanks for sharing and just keep up the good work !


  greenbaypackers | philadelphiaeagles| pittsburghsteelers|newyorkgiants

  SvarSlett
 5. Wonderful, This is an awesome blog.Continue to keep up the very good operate. I completely enjoyed reading your blog.
  ipad Video | Unlimited Movies| Special Effect | Forex| Stock Commissions

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan