tirsdag 2. januar 2018

Børgefjell 2017, del 8

Godt nytt år til dere alle. Det er på tide å oppsummere og ikke minst avslutte vandringen vår i Børgefjell. Ser vi tilbake på 2017 er det ingen tvil om at dette var et av de store høydepunktene.


Hvordan kan egentlig 14 dager med mygg, tunge sekker, sure sokker og lite mat bli et høydepunkt? Forklaringa må ligge i at vi har så alt for mye av det aller meste. Vi har alt vi trenger - og mer enn det av både vin, flesk, informasjon, støy, lys, varme, mat, klær og forbruksvarer. 

Hjernen trenger iallefall en skikkelig ferie fra alle inntrykk for å fungere som den skal.


Det er rett og slett deilig å slippe unna en kort stund. Være en del av naturen, men for de fleste blir dette bare en floskel. Vi ser jo tydelig på det som skjer rundt oss at mennesket for det meste er opptatt av å komme seg unna, ødelegge og bli kvitt denne naturen. 

Nettopp derfor håper vi at noen kanskje lar seg inspirere til å prøve en lang tur i år, kom seg ut med telt, kjenne på gleden. Det er fantastisk, men egentlig nytteløst å prøve å forklare det.


Krigshelten Claus Helberg var i mange år guide for fjellturister på Finse. En gang skal han ha skrevet en lapp som han delte ut til gruppen han skulle ut i fjellet med. På lappen sto det: Ja, det er helt fantastisk.

Helberg hadde forstått noe veldig viktig, hysj! Kom deg ut å kjenn selv. - Vi vil bare inspirere.

På Børgefjell-turens tre siste overnattinger i 2017 ble det en flott vandring fra Storskavelbekken til en ny leirplass ved Simleelva - og den siste ved Tipplingelva. Det eneste som plaget oss var insektene her nede i litt lavere land, derfor gjorde vi som reinen og oppsøkte toppene når vi skulle ha en rast.


I dette området sør for Tipplingan i Nordland følger Kvigtindmassivet hele tiden med oss i godværet. En og annen fjellfugl holder også oppsikt med vår vandring. Her er det myrsnipa som følger sagnet og vokter over ungene sine.


Det er en vakker og lettgått tur her i den nordøstlige delen av parken, men vi bruker likevel lang tid. Det er jo ferie og vi har råd til å la timene gå, mens mysnipa og heiloen piper forsiktig. 

Ved den nesten uttørkede Simleelva får vi et gjensyn med den 1450 meter høye Rainesklumpen som fulgte oss på de første dagene av turen. 


Alette deler Hans Børli`s tanker fra sitt stykke «Levende stillhet» med meg i teltet denne kvelden:

Det kommer for meg at det er seint på jorda. At dette navnløse livet som jeg står her og kjenner som en lykke i meg, er dømt til undergang. Jeg ber mine sanser våke, leve og oppleve mens det ennå finnes urørt natur, levende stillhet. For i fremtiden vil teknikken og mekaniseringen skru sin jernjomfru sammen og kvele mennesket langsomt.


Vi avslutter altså med ei overnatting helt nede ved Tippling-elva. Det er bare to-tre timers mars til bilen, men vi skulle helst ha hatt flere dager her oppe. 

Ja, altså hjernen trenger en skikkelig ferie for å fungere. Det er utrolig lurt å ta en pause fra sosiale medier, nettaviser, blogger og legge mobilen vekk. Ikke bare i ferien, men hver eneste dag.

Forskere mener at hjernens evne til å tenke kreativt og jobbe målrettet er under hardt press. Vi er nemlig ikke bare passive konsumenter av statusoppdateringer og e-poster. 
Hver gang et varsel dukker opp på telefonen din, krever det at hjernen tar stilling til om og hvordan du skal reagere. Blir det for mange valg, kan uviktig informasjon begynne å konkurrere bort viktige gjøremål og avgjørelser. 


Mangelen på bevissthet er faktisk en av de største kildene til mentale lidelser og til en verden som i utgangspunktet er syk. Kom deg på tur og bli litt frisk!

Men bruk gjerne 30 sekunder på å stemme på årets fotoblogg. Denne er blant de nominerte:

Fotoblogg-awards  2017

Her kan du lese om hele vår tur til Børgefjell i 2017:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan