mandag 1. juli 2013

Syltefjordstauran

Vårt første skikkelige stopp på turen til Finnmark ble Syltefjordstauran i Båtsfjord kommune. Syltefjordstauran er et av landets største og viktigste fuglefjell, men området er stort, langt og ganske uoversiktelig. For et landskap det er!


En av de store severdighetene på stedet er havsulekolonien som ligger på en av de største og mest tilgjengelige staurene. Her kan du komme på godt fotohold - og stedet er virkelig bra for fluktbilder av sulene, dersom vindretningen er gunstig.Havsulene etablerte seg her ved Syltefjorden i 1961, og kolonien teller i dag noen hundre hekkende par. Det er ei stor opplevelse å ligge her ute ved nordishavet å høre lydene. "Hurra, hurra, hurra" - høres det ut som om sulene skråler, og det er aldri fred og ro på topen av denne klippen.Når man har noen timer, slik som vi hadde der ute, så er det så uendelig mye å legge merke til og oppleve. Sulene som fisker i fjorden rett utenfor fjellet, det rike havet som byr på alt fra hval til sel, men også på naturens harde realiteter. Nå ble det mye havsule på oss, nettopp fordi den største av sjøfuglene våre var lett å fotografere her ute. Likevel er det først og fremst det mektige landskapet som sitter igjen i minnet fra vårt døgn ved dette fuglefjellet.
Jeg kan heller ikke unngå å nevne at Stauran er Norges viktigste hekkeplass for krykje, og at en rekke arter som alke, lunde, toppskarv, lomvi og polarlomvi hekker her. De er ikke så enkel å komme til på dette stedet, men et par timer ned på odden ved sulekolonien ga greie fluktbilder av de fleste artene som finnes her.Neste etappe på turen til Finnmark tar oss til Båtsfjordfjellet og boltiten der. Følg med på bloggen om du har lyst til å se hvordan det gikk.

5 kommentarer:

 1. Her var både tekst og bilder i eliteserien.
  Inspirerende.

  SvarSlett
 2. Som vanlig, bilder av topp klasse! Blir inspirert til å ta en tur til Finnmark igjen, var en tur til Varanger/Pasvik i fjor sommer. Ser at havsulene bruker mye tau som reirmateriale, men det har sine følger: På bilde nr 7 er det en død sule som har satt seg fast i tauet, hvertfall i nebbet, og kanskje også har den satt fast vingene. Søpla som vi mennesker etterlater oss på sjøen og driver i land kan få fatale konsekevenser...

  SvarSlett
 3. Det var en fantastisk plass, og tilsvarende bilder :) Må si bilde nummer 8, med meg langt der oppe på klippen er en skikkerlig høydare!

  SvarSlett
 4. Wow, vilka läckra klippor, superfina bilder

  SvarSlett
 5. For et landskap! Reine råskapen, som du formidler veldig godt. Jeg liker skildringen av naturen i det første og femte bildet. Nr. 7 har en sterk detalj jeg ikke så med en gang, men som gir bildet større dybde for eventuell diskusjon... Alken er nydelig med fine fjelltoner bak.

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan