Noen av våre sjøfugler er i dyp krise. 90 prosent av lomviene og 70 prosent av krykkjene har forsvunnet siden begynelsen av 80-tallet, mens andre arter synes å klare seg bedre. Hvorfor?
I 2007 ble det startet et stort forskningsprosjekt (Seapop) for å begynne å se på årsakene til den enorme endringen i bestanden av sjøfugler lags kysten. På Sklinna der jeg har vært noen dager i sommer, har forskerne virkelig sett på toppskarven.
Med en liten gps kan man måle hvor langt fuglene flyr for å hente mat, hvor de henter maten. De ser på sjøbunnen der skarven henter maten, fisken som blir tatt med, størelse, vekt og ungeproduksjon de forskjellige årene. Det gjøres en virkelig grundig jobb.
Så langt viser forskninga at det er et komplisert bilde som ligger bak variasjoner og tilbakegang i bestandene. Alt fra klimaendringer, overfiske og økende havørnbestand er med på å skape endringer i økosystemene.
Du kan lese mer om forskning på sjøfugler på NRK Trøndelags nettsider. Jeg benytter muligheten til å vise noen flere bilder fra Sklinna. Jeg har mange på lager.
Hei. Flott innlegg. Jeg så også innlegget på NRK sine nettsider og synes det er veldig bra at dette temaet får fokus. Jeg jobber selv med sjøfugler til min masteroppgave =)
SvarSlettmvh
Dagfinn
Mange flotte bilder!
SvarSlettSikkert en sammensatt forklaring på krisa. Har nettopp vært på Hornøya ut for Tromsø. Der har det aldri vært så mye lomvi som i år. Også krykkja hadde mange og store unger. Årsak: Flust med passe stor loddeyngel ut for fuglefjellet. Ikke full krise overalt med andre ord.
Tror det også har gått veldig bra med lundene på Runde i år.
Intressant läsning o fina bilder
SvarSlettBloggen din er ALLTID lesverdig med gode bilder Kjartan. Dette er ikke noe unntak....og budskapet er triste saker. Makrellterna forsvinner nå fra indre Oslofjord som hekkefugl. Naturen forsvinner mellom fingrene våre ... og folk flest gir faen.
SvarSlettInteressant dette Kjartan. Her ute merkes også forandringer. Teisten , som var i store mengder er i sterk tilbakegang. Ærfuglen er litt på vei tilbake. Terna sliter. Mange årsaker og Havørna er jo også med på dette. Men jeg tror nok mennesket har skylda i dette.Men kystnaturens mangfold trekker seg nordover. Vi snakker om skutertrafikk i fjellet, hva med båter som kommer i 40-50 knop rundt holmer og skjær?Det begynner å bli mange som kjører raskere og raskere og mange gi f.. i fugler og dyr. Ole M
SvarSlett