onsdag 18. januar 2012

Inspirert av naturen

Vi blir alle inspirert av naturen, men prøv å ta deg tid til å tenke over hva naturen har gitt oss av både oppfinnelser, kunst og kultur. Du finner det meste der, fra nanoteknolgi, medisiner og svømmeføtter - til kongeørnas enorme betydning for folk, land og kunstnere.


Vi glemmer ofte at denne banken med inspirasjon og kunnskap ligger der når vi diskuterer naturvern. Det nytter ikke å snakke om naturens og artenes verdi uten at man har med dette bakteppet. Hver eneste liten skogteig inneholder 10.000er av insekter, lav og mose som i framtida kan være av uvurderlig verdi for oss på alle måter. Likevel bryr vi oss lite om at vi hver dag mister deler av dette biblioteket på grunn av vår griskhet.

Husk at hakkespetten som hakker løs med 25 slag per sekund har gitt oss alt fra meiselhammeren til bedre hjelmer. Det meste kommer fra det som har utviklet og blitt skapt her på jorden, men det er så alt for lett å ta dette som en selvfølgelighet.


Bare himmelen har inspirert til et utenkelig antall tekster hos diktere og sangere, men tenk om du ble frarøvet muligheten til å se himmelen, se skyer, blå og grå dager. At du ble sperret inne i et svart hull og at alt du tar som en selvfølgelighet ble tatt fra deg. Tenk om alt som minner deg på at du er en del av et større system ble borte. At ingen dager var grå og trist, ingen blå og solrik. Plutselig er det ingenting som sier at; slik er livet, slik er ungene, slik er årstidene.


Ta ikke naturen fra oss! Den har enorm verdi på alle måter!

7 kommentarer:

 1. Som vanlig er både tekst og bilder på topp. Begynner å bli en vane at du serverer begge på toppnivå ,men jeg tar det ikke som en selvfølge :)

  Jobber med noe helt annet om dagen en naturfoto. Blitt leid inn av Glamox til studiofotografering og bildebehandling hjemme. Imens jeg frilegger armaturer og braketer, så drømmer jeg meg bort i skogen der jeg venter på at kameraene mine skal fotografere gaupefamilen. Jeg tar det ikke for gitt at jeg får bilder med det første, men det er lov å drømme seg bort i hverdagen :)

  SvarSlett
 2. Jeg venter bare på KT's samlede... :)
  Du tenker mye og skriver godt! -Og bildene står godt til teksten.

  Til Terje:
  -Du trenger da ikke sette opp kamera i skogen for å ta få bilder av gauper... ;)

  Bjørn O

  SvarSlett
 3. Ett berörande och mycket fint inlägg Kjartan, med fantastiska bilder till också !

  SvarSlett
 4. Tusen takk :-)

  Følger med på gaupeprosjektet Terje, krysser fingrene for at du lykkes.

  SvarSlett
 5. Velskrevet og flott innlegg til ettertanke for alle som leser det. Bildene er som vanlig fra øverste hylle.

  mvh Knut Børge

  SvarSlett
 6. Godt skrevet,og det maner til ettertanke! Topp bilder,som inspirerer. Og her på "berget" så er vi nu litt ekstra heldige med naturen også da, og ikke minst at vi kan bevege oss stort sett fritt i den...det er faktisk ikke alle plasser i verden man kan gjøre det!

  SvarSlett
 7. Flotte bilder og tekst Kjartan, alltid interesant å kikke innom bloggen din :-)

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan