onsdag 18. mai 2011

Børgefjell nå!

Hvordan er egentlig forholdene i Børgefjell i et slikt lemenår? Det spørsmålet har jeg stilt meg mange ganger i år, og de tilbakemeldinger jeg har fått fra fjellfolk har vært lovende: - Det kryr av lemen og mus. - Det er mer rype enn jeg har sett! - Det er allerede godt med rovfugl. Her måtte vi bare ta turen for å se.


Den enkleste måten å komme seg opp i høyden og inn i fjellet på er å ta veien opp til Stekenjokk i Svensk Lappland. Dessverre er denne veien stengt til den 1. helga i juni på grunn av fare for snøstorm i høyden, selv på denne tida av året. Sammen med Bjørn Oddvar Landsem kjørte jeg frem til bommen, og tok litt av utstyret på ryggen. Vi ville jo gjerne opp og inn for å se.


På veien opp så vi lemen og mus for hver 10. meter. Det kravlet på snøen og peip i veikanten over alt, herlig! Det er virkelig liv i fjellet. Jeg har aldri opplevd så mye smågnager her tidligere, dette året er mye heftigere enn 2002 da det også var gøy å være naturinteressert i Børgefjell.


På vei opp tok vi en liten rast i en gamme som sto åpen. Denne er den siste du kommer til før bjørkebeltet er over og snaufjellet og fjellrypa venter.


Oppe på toppen, omlag to mil fra bommen var det i grunnen ganske rolig ennå. Noen fjelljo, mye heilo, noen ugler, steinskvett, lappspurver og noen fjellryper var å se. Men først og fremst var det lemen, det var helt syke mengder. Vi kunne bare fantasere om alle de tusen som fortsatt befinner seg under snøen der oppe.


Vi overnattet på en barflekk i fjellduk og sovepose. Jordugla lagde kveldssangen, men 0 grader og vind tok bort litt av gleden da vi skulle ut av soveposen. Da jeg våknet hadde jeg forresten to mus og åtte lemen like ved ansiktet! Det bør love godt for rypa, i år er det stor sjanse for at kyllingene får være i fred.På vei ned neste morgen kunne vi slå fast at det fortsatt er ganske tidlig her oppe, men at det er et spennende år. Vi fikk nok med oss nær 100 rypestegger på vei ned fra fjellet denne morgenen. I en senere blogg får jeg vise frem noen flere bilder av lirypa. Det ble faktisk noe brukbart av den.

8 kommentarer:

 1. Supert rapport fra Børgefjell som jeg gjerne vil besøke, forhåpentligvis neste sommer.

  Mvh
  Bjarne

  SvarSlett
 2. Kanontur;) Neste år håper jeg vi kan dra opp 1.mai og bli der til 20. juni...
  Takk for en fin tur! Jeg vet du har mange fler gode bilder fra turen. Blir artig å følge med i neste kapittel...

  SvarSlett
 3. Hej! det låter ju bra, med mycket lämmel på fjället. Det kanske blir ett bra ripår nu då :) Fina bilder! MVH

  SvarSlett
 4. Ja, Bjørn Oddvar, jeg blir med når du har tid. Vet jo at det er noe du har lite av de nærmeste årene, men drømme det kan vi ;-)

  Takk for kommentarer, hyggelig å lese.

  SvarSlett
 5. Herlig! Dere tåler drittvær, ser jo ut som om dere fikk bra utbytte!!Bjørn O drømmer, drømmer er det så gjør livet så spennende!! Dream on. Ole

  SvarSlett
 6. Heisann

  Høres ikke dårlig ut dette her!!
  Skjønner at det er fjellet som gjelder nå om dagen... Blir en tur på runde i begynnelsen av juni. Men etter det tror jeg det blir fjellet ja.
  Gode bilder her, men gleder meg til å se lirypebildene dine.

  Tommy S

  SvarSlett
 7. De samme forholdene gjelder også for Jotunheimen.
  Det kryr av lemen over alt, og fjellrypene klamrer seg til hver barflekk!

  Gleder meg til å se de beste bildene dine fra turen!

  Mvh
  Aleksander

  SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan