søndag 7. juni 2009

Rødstrupe


Rødstrupen er for de fleste av oss en kjent og kjær fugl. Den finnes i mange land og bestandsestimatet ligger på godt over 200 millioner fugler, kanskje er det ikke så rart at det finnes mange myter og historier om denne arten. Dette er en av fuglene som i stadig større grad overvintrer her i Trøndelag, og som kan slå till med en vakker trille selv midt på vinteren.

I norrønmytologi var rødstrupen kjent som tordenguden Thors følgesvenn, den skulle av en eller annen grunn varsle storm og uvær. For meg er den mer en trivelig godværsfugl, blant de siste som slår sine triller ut i vårnatten og ofte først opp av alle skogens fugler. Hos oss går den derfor også under navnet “tiurklokka”. det heter seg at det er den som vekker storfuglen og setter i gang spillet på våren. 

Rødstrupen ble av og til tildelt overnaturlige egenskaper. Det fortelles at når rødstrupen fant døde mennesker i skogen, begynte den straks å dekke over dem. En annen legende sier at rødstrupen en gang var helt brun, men at den fløy til Jesus som hang på korset og sang inn i hans øre for å dempe smertene. Blodet fra sårene farget brystet rødt og alle rødstruper har etter dette hatt med seg rødfargen. Rødstrupe og blodrødt finner jeg forøvrig litt misvisende, fuglen har vel mer en oransje farge på brystet. 

Fuglen på bildet har hatt reir like ved hytta vår i tre år nå. Den har hatt tilhold i området med denne mosen hvert av disse årene. Denne skogbunnen gir nok god kamuflasje. 

Tillater meg reirbildet da fuglene har blitt meget vant med at vi oppholder oss i nærheten og har valgt å komme tilbake. I mange land lages det faktisk fuglekasser som settes på jorda til denne fuglen. Mulig jeg skal gjøre et forsøk på det i hagen på hytta. Nytt bilde følger i juni neste år.

11 kommentarer:

  1. Artig med litt historie og norrøn mytologi til til artsbildene.

    SvarSlett
  2. Fint fortalt om Rødstrupen og fine bilder. Hørte forresten på deg og ditt glimrende foredrag i Biofoto sist onsdag i Oslo. Veldig morsomt og interessent innlegg.

    SvarSlett
  3. Hyggelig lesestoff om en trivelig fugl. Hilsa på den selv i dag da den var og vaska seg, men det ble liksom ikke noe bilder da rodenstocken sto på.. ;)

    SvarSlett
  4. flotte bilder og morsomt å lese om fuglen:) lærte noe der ja:)

    Har du noen tips til objektiv for å fotografere gås eller rådyr? Tenkte jeg skulle prøve få tatt meg ta en fototur på Leka når jeg er der oppe neste gang, men holder det med 75-300 til det?

    SvarSlett
  5. Takk til dere som legger igjen noen tanker etter å ha lest bloggen.

    Bør holde med 300 mm på rådyr og gås. Du får gjøre et forsøk å dra noen erfaringer LiBeReJo.

    SvarSlett
  6. Hei, nydelig bilder av min kjæreste fugl. Den følger meg rundt i mitt hagearbeid, og synger så utrolig vakkert for meg om kvelden.
    Ingjerd

    SvarSlett
  7. Flotte ord og bilder av denne vakre fuglen! Linda

    SvarSlett
  8. Flotte bilder og interessant lesing i tillegg.
    Liker at du også forteller om det å være varsom rundt reir/unger. En viktig detalj å ha med seg når en er ute for å fotografere. Fredningstiden må absolutt respekteres!

    SvarSlett
  9. For noen nydelige bilder :)

    Mvh Nina

    SvarSlett
  10. Fine bilder og kjekt å lese om rødstrupen, den er aldeles nydelig. Er ofte på besøk i hagen min. Etter at sønnen min fikk katt har vi 2-3 ganger funnet død rødstrupe på terrassen. Tror egentlig ikke at katten har tatt den, men snarere funnet den. Bygger de alltid rede på bakken?

    SvarSlett
  11. Elsker historien om rødstrupen og Jesus 🙏👍✨flotte bilder, takk👌😃

    SvarSlett

Hei!

Håper du vil legge inn en hilsen eller kommentar til meg.
Har du en bloggkonto må du velge identitet for å legge inn en kommentar. Men det er enkelt uten også, kryss bare av for anonym når du skal legge inn kommentaren din.

Kjartan